Vaščikovski: Besmislena je vjera da se s Rusijom mogu rješavati važni međunarodni problemi

Šef poljske diplomatije zatražio je da se NATO vrati tradicionalnom modelu obezbjeđenja prostora svojih članica - prisustvu baza i vojnika
2 komentar(a)
Poljska, gradnja NATO baze, Foto: Reuters
Poljska, gradnja NATO baze, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2016. 15:54h

Nakon otvaranja baze u Rumuniji, danas je u Redjikovu na sjeveru Poljske počela svečano izgradnja još jedne baze američkog "antiraketnog štita" u kojoj će biti smještene rakete presretači SM3 Blok IIA za odbranu od balističkih raketa s Bliskog istoka.

Dok nova baza iz američkog evropskog programa protivraketne odbrane nema veći praktični značaj za odbranu Poljske od prijetnji ruskih raketa iz Kalinjingradske oblasti kojih se ona najviše plaši, u Poljskoj preovlađuje politički konsenzus da je ta baza ključna jer donosi stalno prisustvo 500 američkih vojnika i instalaciju koju bi SAD branile u slučaju napada.

"Ovo je dan kada počinje nova etapa jačanja bezbjednosti Evrope, ali i slobodnog svijeta. Ovaj sistem antiraketne odbrane biće dio infrastrukture SAD i NATO. To je stalna baza. Mi smo prije mnogo godina postali članica NATO, ali čekali smo dugo poslije toga da NATO uđe u Poljsku", kazao je nakon polaganja kamena temeljca baze predsjednik Poljske Andžej Duda.

Duda koji je zajedno s ministrima odbrane i vanjskih poslova, kao i s visokim predstavnicima amerčikog Stejt departmenta i armije SAD prisustvovao svečanom početku izgradnje baze "antiraketnog štita" koja će postati operativna 2018. godine, izjavio je da rakete presretači u bazi u Redjikovu neće biti uperene ni protiv koga.

"Te dvije baze - u Rumuniji i ova u Redjikovu, smještene su tako da ne mogu da presreću ruske rakete koje bi bile ispaljene ka teritoriji SAD i utoliko je kritika iz Rusije neosnovana", kazao je u Redjikovu šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

Poljski ministar vanjskih poslova je danas Rusiju optužio da tvrdi da su baze američkog antiraketnog štita u Rumuniji i u Poljskoj prijetnja po bezbjednost Rusije ne zato što bi bile zaista prijetnja, već zbog želje Moskve da nekadašnje članice Varšavskog pakta ostanu nekakva tampon zona, bez odbrane.

"Rusiji se te baze ne sviđaju zato što je htjela da Srednja Evropa, dakle one zemlje koje su od 1999. godine ušle u NATO budu zona nedefinisane bezbjednosti, nekakva siva zona u kojoj ne bi bili vojnici NATO, niti vojne odbrambene instalacije tako da Rusiji ostane taj prostor kao tampon zona u kojoj bi mogla da izvodi svoje političke igrice", kazao je Vaščikovski poljskoj agenciji PAP.

Šef poljske diplomatije upozorio je u Redjikovu da svijet treba da odustane od besmislene vjere da zajedno s Rusijom mogu da se rješavaju važni međunarodni problemi, a zatražio da se NATO vrati tradicionalnom modelu obezbjeđenja prostora svojih članica - prisustvu baza i vojnika.

"To prisustvo biće signal spremnosti da se odbrani i nadam se da će samo vojno prisustvo biti dovoljan mehanizam da zastraši i odvrati bilo kakve sukobe i incidente prema našem dijelu Evrope", rekao je Vaščikovski.

Dogovor o izgradnii baze američkog "antiraketnog štita" potpisali su predstavnici SAD i Poljske avgusta 2008. godine u Varšavi. Nakon izmjena koje je u projekt unijela administracija predsjednika SAD Baraka Obame, izgradnja baze u Redjikovu blizu Baltičkog mora je konačno počela danas.

Izgradnja te baze treća je faza integrisanog američkog sistema protivraketne odbrane EPAA koji postaje dio kapaciteta NATO.

Bonus video: