"Bratski poljubac Trampa i Putina": Kao nekad Brežnjev i Honeker

"Izgleda da imamo novi hladni rat, a Amerika će možda imati predsjednika koji želi prijateljstvo sa Rusijom", rekao je za AFP Dominikas Cekauskas koji je naručio ogromni mural na zidu svog restorana
153 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Twitter
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.05.2016. 14:11h

Ulični grafit u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu koji prikazuje poljubac najvjerovatnijeg republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, preplavio je društvene mreže, svjedočeći istovremeno o zabrinutosti javnosti u ovoj baltičkoj zemlji zbog prijateljskog odnosa Trampa prema Moskvi, prenosi AFP.

Slika je aluzija na poznatu fotografiju iz 1979. godine na kojoj se tadašnji sovjetski lider Leonid Brežnjev ljubi sa svojim saveznikom i predsjednikom Istočne Njemačke Erihom Honekerom.

"Bratski poljubac" između dva komunistička lidera iz perioda Hladnog rata ovjekovječen je svojevremeno i na poznatom grafitu na Berlinskom zidu.

"Izgleda da imamo novi hladni rat, a Amerika će možda imati predsjednika koji želi prijateljstvo sa Rusijom", rekao je za AFP Dominikas Cekauskas koji je naručio ogromni mural na zidu svog restorana.

Između ova dva "heroja" (Putina i Trampa), kaže on, postoji mnogo sličnosti - "obojica imaju veliki ego i zabavno je gledati kako se dobro slažu".

I dok su odnosi Vašingtona i Moskve zategnuti već godinama, Tramp je u par navrata branio Putina nazivajući ga "snažnim liderom", dok je ruski predsjednik Trampa opisao kao "nesumnjivo talentovanog".

Kestutis Girnius, profesor sa Instituta za međunarodne odnose i politiku kaže za AFP da "ovi grafiti u Vilnusu pokazuju strah nekih Litvanaca da bi Donald Tramp vjerovatno mogao da se dodvorava Vladimiru Putinu i da bude ravnodušan prema bezbjednosnim strahovima Litvanije".

Bonus video: