"NEKO KO NEĆE STATI NA PREDSJEDNIKOVU SIJENKU"

AFP: Sljedeći turski premijer moraće da bude bezlični Erdoganov poslušnik

Favoriti za mjesto predsjednika vlade već se pominju a zajednička tačka im je lojalnost prema predsjedniku, ocijenio je AFP
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2016. 15:03h

Nasljednik Ahmeta Davutoglua, sljedeći turski premijer moraće da pokaže besprekornu lojalnost predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i od njega se očekuje bezličnost i poslušnost, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Erdogan koji želi referendum o promjeni s parlamentarnog na predsjednički sistem, smatrajući da je parlamentarni sistem "zastario i ne odgovora potrebama Turske", želi prije svega premijera "koji mu neće stati ni na sijenku".

Favoriti za mjesto predsjednika vlade već se pominju a zajednička tačka im je lojalnost prema predsjedniku, ocijenio je AFP.

Još prije ostavke Davutoglua, čiji su stavovi počeli da se udaljavaju od Erdoganovih, nekoliko imena se pominjalo u turskim medijima, među kojima sadašnji ministar saobraćaja Binali Jildirim, dugogodišnji pratilac predsjednika.

Tu je i veoma lojalan i malo harizmatičan ministar pravde Bekir Bozdak, koji je pokrenuo kampanju protiv Erdoganovog zakletnog neprijatelja, propovjednika Fetulaha Gilena koji se nalazi u egzilu u SAD.

Pominje se i Erdoganov zet, dinamični ministar energetike Berat Albajrak, koji, međutim, nema mnogo iskustva u svijetu politike.

Davutoglu je 6. maja najavio da odlazi s funkcije premijera i vođe stranke na narednom vanrednog kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), zakazanom za 22. maj. Funkcije lidera AKP-a i premijera su povezane.

"On (Davutoglu) nije bio poslušan koliko se od njega očekivalo pokazujući suviše nezavisnosti", ocijenio je britanski analitičar Entoni Skiner i dodao da "svakom turskom premijeru koji ne pokaže poslušnost Erdoganu prijeti da mu se ubrzo pokažu vrata".

Preporučujemo za Vas