Kocijas: Nema više izbjegličkih talasa, pritisak je nestao

Upitan kako se odvija preseljavanje izbjeglica u druge države EU on je odgovorio da niz dogovora ne funkcioniše, na primer, program preseljenja
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.05.2016. 08:17h

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas, koji danas boravi u jednodnevnoj posjeti Beču, poručio je da je potrebno razmišljati o budućnosti Evrope.

Kocijas u Beč dolazi, nakon perioda zahlađenja odnosa dvije zemlje zbog politike Austrije prema izbjeglicama i insistiranje austrijskih vlasti na zatvaranju balkanske rute, i vraća ambasadorku Grčke Kristoulu Aliferi, koja je bila povučena na konsultacije.

Kocijas kaže u intervjuu za „Kurir“ da smatra da je „došlo do smirivanja u odnosima dvije zemlje i da je sada ponovo moguće razumno razgovarati“.

„Nema više izbjegličkih talasa, pritisak je nestao“, dodao je on.

Kocijas nije želio da komentariše kritike italijanskog premijera Matea Rencija na račun Beča zbog uvođenja graničnih kontrola, već je samo naglasio da je neophodno razmišljati o budućnosti Evrope.

Na pitanje koliko dobro funkcioniše sporazum sa Turskom Kocijas je kazao da drugi dio dogovora, o readmisiji izbjeglica, zahtjeva veće kapacitete grčke i turske strane.

Kada je reč o izbjeglicama u Grčkoj on je prenio da ta zemlja trenutno proširuje svoje kapacitete.

„Neke nevladine organizacije konačno moraju razumeti da izbjeglice treba da budu smještene u bezbjedne smještaje. Ne bi trebalo buditi lažnu nadu ljudima time što im se savjetuje da ne idu iz Idomenija jer će granice nekad ponovo biti otvorene“, naglasio je Kocijas.

Upitan kako se odvija preseljavanje izbjeglica u druge države EU on je odgovorio da niz dogovora ne funkcioniše, na primer, program preseljenja.

Što se tiče mjera štednje koje je parlament Grčke usvojio tesnom većinom Kocijas je kazao da će svi dogovori postignuti između Grčke i partnera iz EU prošlog ljeta sada biti primjenjeni u zakone i realizovani u praksi.

„Sada i MMF odjednom smatra da moramo da donesemo dodatne mjere, jer se Fond brine da nećemo 2018.postići naše ciljeve. MMF je u prošlosti pravio greške, kod statistika. On se u više navrata za to izvinjavao, ali nastavlja istim putem. Imamo dogovor, a to što se najedanput želi dodatni program štednje je jedna vrsta kršenja sporazuma“, kaže on.

Kocijas naglašava da je grčka vlada veoma stabilna i da neće biti prijevremenih izbora ove godine.

Bonus video: