Kan: Nisam impresioniran Trampovom izjavom

Upitan kako bi se politika zabrane ulaska muslimana odrazila na prvog muslimanskog gradonačelnika Londona, Tramp je rekao "Njujork tajmsu" da će "uvijek biti izuzetaka"
4 komentar(a)
SAdik Kan, Foto: Reuters
SAdik Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2016. 11:52h

Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je danas da nije impresioniran izjavom pretendenta na republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata u SAD Donalda Trampa, koji je rekao da bi izuzeo Kana iz privremene zabrane ulaska muslimana u SAD koju predlaže.

Upitan kako bi se politika zabrane ulaska muslimana odrazila na prvog muslimanskog gradonačelnika Londona, Tramp je rekao "Njujork tajmsu" da će "uvijek biti izuzetaka".

Kan je, međutim, danas kazao da nije impresioniran tom Trampovom izjavom, prenosi AP.

"Nije riječ samo o meni, već i o mojim prijateljima, porodici i svakom ko dolazi iz bekgraunda kao što je moj, bilo gde u svijetu", prokomentarisao je Kan.

Kako je istakao, "nepoznavanje islama koje pokazuje Donald Tramp moglo bi da obje zemlje učini manje bezbjednim" otuđivanjem muslimana.

Kan, sin pakistanskog vozača autobusa i krojačice, u subotu je inaugurisan za novog gradonačelnika britanske prijestonice.

Izrazivši zadovoljstvo zbog izbora Kana, Tramp je rekao:

"Lider postajete pružajući primjer, uvijek je tako. Ako (Kan) bude dobro obavljao svoj posao... to će biti sjajno".

Tramp je iznio ideju o zabrani ulaska muslimana u SAD nakon pogubnih napada islamističkih ekstremista u Parizu i Kaliforniji prošle godine, podsjeća britanska agencija.

Muslimanske i grupe za zaštitu ljudskih prava, Trampovi demokratski rivali i mnogi njegovi protivnici u redovima Republikanaca osudili su njegov tadašnji predlog kao kontraproduktivan i protivan američkim vrijednostima.

Sadik Kan (45), kandidat Laburističke partije, porazio je svog konzervativnog protivnika s rekordnom razlikom u glasovima.

Kan je, govoreći o taktici konzervativaca, rekao britanskom "Opserveru" da "oni koriste strah u pokušaju da okrenu razne etničke i vjerske grupe jedne protiv drugih, kao po scenariju Donalda Trampa".

U intervjuu magazinu "Tajm", Kan je izrazio želju da ode u SAD i vidi zanimljive programe koje sprovode gradonačelnici Njujorka i Čikaga, ali je istakao da će u posjjetu morati da ode pre januara, za slučaj da Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra.

"Ako Donald Tramp postane predsjednik, biću spriječen da odem tamo zbog moje vjere, što znači da ne mogu da sa američkim gradonačelnicima razmjenim ideje", zaključio je novi gradonačelnik Londona.

Bonus video: