Putin: Spremni smo da radimo na neblokovskom sistemu međunarodne bezbjednosti

"Lekcije iz istorije govore da se mir na planeti ne stvara sam po sebi, da treba biti obazriv, kako se ne bi dozvolili dvojni standardi i kratkovido dodvoranje onima koji osmišljavaju nove zločinačke ideje", rekao je Putin na svečanoj tribini, obraćajući se učesnicima parade povodom 71. godišnjice Pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2016. 08:10h

Rusija je otvorena za ujedinjavanje napora s drugim državama u borbi protiv međunarodnog terorizma i spremna je da radi na savremenom, neblokovskom sistemu međunarodne bezbjednosti, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na Vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi.

"Lekcije iz istorije govore da se mir na planeti ne stvara sam po sebi, da treba biti obazriv, kako se ne bi dozvolili dvojni standardi i kratkovido dodvoranje onima koji osmišljavaju nove zločinačke ideje", rekao je Putin na svečanoj tribini, obraćajući se učesnicima parade povodom 71. godišnjice Pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Putin je rekao da se danas civilizacija ponovo suočila s nasiljem i da je terorizam postao globalna prijetnja.

"Obavezni smo da pobijedimo to zlo. Rusija je otvorena za ujedinjavanje napora s drugim državama. Spremna je da radi na savremenom, neblokovskom sistemu međunarodne bezbjednosti", rekao je Putin.

Rusija danas slavi 71. godišnjicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz tradicionalnu vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu i drugim gradovima.

Biće predstavljeno 135 vrsta vojne tehnike, a iznad grada će letjeti 71 vojni avion i helikopter.

Poslije parade, ruski predsjednik će se pridružiti vetaranima rata i položiti cvijeće na spomenik Neznanom junaku, odajući poštu poginulima, prenosi Tas s.

I ove godine ulicama grada će proći Besmrtni puk.

Ta ceremonija, tokom koje učesnici nose fotografije članova poradica koji su učestovovali u ratu, poznata je pod nazivom Besmrtni puk.

Ona je prvi put održana 2012. u Tomsku, a već 2014. godine u 500 gradova u sedam zemalja.

Drugi svjetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala je nacistička Njemačka.

U Berlinu je nešto posle poslije ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Njemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.

U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

Galerija

Bonus video: