Bizarna propaganda za Dan pobjede: Duhovi djece i uniforme za bebe

Grupa mladih reditelja u Samari je, na primjer, svoj patriotizam ispoljila spotom u kojem se pojavljuje duh desetogodišnjeg dječaka odjeven u sovjetsku vojnu uniformu
113 pregleda 12 komentar(a)
Dan pobjede, Foto: Rferl.com
Dan pobjede, Foto: Rferl.com
Ažurirano: 09.05.2016. 05:45h

Dan pobjede 9. maj u Rusiji je veliki praznik i izvor ponosa kako za vlasti tako i za građane. Svi imaju slobodan dan, a djeca u školama se ohrabruju da prisustvuju vojnim paradama, organizuju koncerte za lokalne veterane i učestvuju u zvaničnim proslavama.

Međutim, ove godine ponos je prešao u bizarnost, a pojedina djeca su se našla u najmanju ruku u kontroverznim ulogama, navodi Radio Slobodna Evropa.

Grupa mladih reditelja u Samari je, na primjer, svoj patriotizam ispoljila spotom u kojem se pojavljuje duh desetogodišnjeg dječaka odjeven u sovjetsku vojnu uniformu.

Kada grupa djece sretne duha, on počinje da im objašnjava kako je njegov otac otišao u rat i kako sui fašisti ubili njegovu majku. Dječak kaže da je radio u fabrici municije prije nego što se pridružio gerilskim borcima i poginuo u misiji. Dok odlazi od djece, jedna djevojčica ga pita: „Hej, je li strašno umrijeti?“. „To nije važno“, odgovara duh dječaka. „Važno je da smo pobijedili“.

Pojedini su bili zgroženi ovim spotom, tvrdeći da propagira ideju da djeca treba da umru za domovinu.

Jutjub koji je prvo objavio spot, onemogućio je postavljanje komentara koji su uglavnom bili kritični, da bi kasnije potpuno uklonio spot.

Pojedini koji nemaju dovoljno sredstava da snime spotove, žele da odaju počast vetaranima iz Drugog svjetskog rata oblačeći svoje bebe u uniforme sovjetskih vojnika. Uniforme u dječjim veličinama se mogu kupiti na internetu i koštaju između 15 eura i 30 dolara za najmlađe.

Prodavci na internetu upozoravaju roditelje da su uniforme namijenjene samo za posebne prilike i fotografisanje, a ne za spavanje i igru. „Dugmad i zvijezda su pravi, napravljeni od metala, stoga ne preporučujemo da djecu u kostimu ostavljate bez nadzora“, navodi se u upozorenju.

Bonus video: