DVA MANDATA OD APSOLUTNE VEĆINE

Škotska nacionalna partija dobro prošla na izborima, ali nije osvojila većinu

Liderka SNP-a Nikola Sturdžon rekla je da će ta partija nastaviti da se zalaže za nezavisnost, međutim analitičari smatraju da će ona biti oprezna kada je u pitanju prijedlog o novom referendumu, osim ako ne bude uvjerena u pobjedu
65 pregleda 0 komentar(a)
SNP Škotska, Foto: Reuters
SNP Škotska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2016. 18:00h

Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost Škotske, dobila je treće uzastopne parlamentarne izbore u toj britanskoj oblasti, ali opet nije obezbijedila apsolutnu većinu u parlamentu.

SNP, partija koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, osvojila je 63 mjesta, dva manje nego što je potrebno za većinu u škotskom parlamentu koji ima 129 mjesta.

Konzervativna partija je zabilježila svoj najboji dosadašnji rezultat, osvojila je 31 mandat, dok su laburisti, koji su nekada dominirali političkom scenom u Škotskoj, osvojili na jučerašnjim izborima samo 24 mjesta i pali na treće mjesto.

Škotska nacionalna partija, koja će morati da formira koaliciju s manjim strankama, nije uspjela da ubijedi građane Škotske da se opredijele za nezavisnost na referendumu 2014. godine, ali je ipak ostala je najpopularnija škotska stranka.

Liderka SNP-a Nikola Sturdžon rekla je da će ta partija nastaviti da se zalaže za nezavisnost, međutim analitičari smatraju da će ona biti oprezna kada je u pitanju prijedlog o novom referendumu, osim ako ne bude uvjerena u pobjedu.

Pojedini stručnjaci vjeruju da će glasanje Britanaca za izlazak iz EU na referendumu 23. juna možda dovesti do drugog referenduma o odvajanju Škotske od Velike Britanije. 

Preporučujemo za Vas