PODACI ZAVODA ZA STATISTIKU

Češka: Najmanja nezaposlenost u EU i najviše zaposlenih u istoriji

Stopa zaposlenosti u kategoriji od 15 do 64 godine starosti dostigla je za cio prvi kvartal 71 odsto, a većinu - 82 odsto čine zaposleni dok su ostalo preduzetnici
1 komentar(a)
Češka republika, Foto: Shutterstock
Češka republika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2016. 08:38h

U Češkoj prvi put od osamostaljenja 1993. godine posao i prihode ima pet milona ljudi u zemlji sa više od 10 miliona stanovnika, a nezaposlenost je po metodama Eurostata upravo u Češkoj najmanja u cijeloj Evropskoj uniji, objavio je danas Češki zavod za statistiku.

U martu je stopa nezaposlenosti među radno produktivnim stanovništvom spala na 4,1 odsto, među muškarcima čak na 3,5 odsto, a zaposleno je bilo 5,004 miliona ljudi, što je već četvrti mjesec zaredom rekordna zaposlenost.

Još krajem prošle godine zaposlenost u Češkoj vratila se na nivo prije izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine.

Stopa zaposlenosti u kategoriji od 15 do 64 godine starosti dostigla je za cio prvi kvartal 71 odsto, a većinu - 82 odsto čine zaposleni dok su ostalo preduzetnici.

Češka privreda ima sve veći problem da nađe radnike da proizvede i isporuči naručenu robu, a Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pojačanja u konzulate u Ukrajini kako bi pojednostavilo i ubrzalo proces odobravanja viza Ukrajincima na koje najviše računa da popune prazninu desetina hiljada radnih mjesta u češkim preduzećima.

Iako se problem sa radnicima za slobodna radna mjesta pooštrava iz mjeseca u mjesec, češka preduzeća i vlada ne računaju da bi mogla da ih popune eventualno izbjeglicama ili imigrantima sa Bliskog istoka i Afrike, već deficitne radnike traže u Ukrajini, Vijetnamu i Mongoliji.