Evropski sud odobrio upozorenja slikom i jednoobrazne paklice cigareta

Po novom propisu EU, to upozorenje koje mora da ima sliku u boji treba da pokrije 65 odsto spoljnog omota paklice i s jedne i s druge strane
0 komentar(a)
cigarete, Foto: Shutterstock
cigarete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2016. 12:02h

Sud pravde Evropske unije je danas odobrio direktivu EU o duvanu, odbacujući žalbe Poljske i američkog proizvođača cigareta Filipa Morisa protiv zabrane arome kao što je mentol, i uvođenja jednoobraznih paklica cigareta.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu je tako potvrdio nove evropske odredbe za paklice cigareta, na kojima zdravstveno upozorenje treba da ostane "vidljivo i posle otvaranja paklice".

Po novom propisu EU, to upozorenje koje mora da ima sliku u boji treba da pokrije 65 odsto spoljnog omota paklice i s jedne i s druge strane.

Najviši evropski sud takođe je ustanovio da je na pakovanju zabranjena bilo kakva poruka koja bi mogla da podstakne pušenje.

Državama članicama Unije ostavlja se mogućnost da zadrže postojeće ili uvedu nove zahtjeve vezane za duvanske proizvode, koji nisu obuhvaćeni ovom direktivom.

Sud je potvrdio zabranu prodaje cigareta s mentolom čija aroma, smatra sud, ima za cilj da cigarete učini privlačnijim za potrošače, što je suprotno borbi protiv pušenja i zavisnosti od duvana. Tu zabranu je osporavala Poljska.

Sud je potvrdio specijalni režim za tečnost za elektronske cigarete - da smije da sadrži maksimalno 20 grama nikotina po mililitru, a potvrdio je i niz obaveza i zabrana u vezi sa informacijama o elektronskim cigaretama i njihovom reklamiranju.

Bonus video: