Komičar kritikuje Merkelovu zbog popuštanja Erdoganu

Pjesma o predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izazvala je prošliog mjeseca diplomatsku prepirku između dvije zemlje, a turski predsjednik je lično podnio tužbu protiv komičara
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta-AP
Angela Merkel, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.05.2016. 18:08h

Njemački komičar Jan Bemerman oštro je danas kritikovao kancelarku Angelu Merkel što ga je, u sporu oko pjesme koju je pročitao na njemačkoj televiziji, "poslužila na tacni" turskom predsjedniku.

Pjesma o predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izazvala je prošliog mjeseca diplomatsku prepirku između dvije zemlje, a turski predsjednik je lično podnio tužbu protiv komičara.

Poslije nekoliko nedjelja tišine, Bemerman je danas izjavio za dnevnik "Cajt" da kancelarka ne smije da se koleba kada je riječ o slobodi govora. "Umjesto toga poslužila me je na tacni" Erdoganu, rekao je on.

Merkelova je prvobitno nazvala pjesmu "namjerno uvredljivom", ali je kasnije izrazila žaljenje što je iznijela lično mišljenje.

Uprkos tome, ona je udovoljila zahtjevu Turske da omogući tužiocima i sudovima da odluče da li je Bemerman uvrijedio šefa strane države.

Erdogan je zahtjevao od Njemačke da pokrene tužbeni postupak protiv Bemermana pošto je komičar u emisiji emitovanoj na ZDF 31. marta, u pjesmi koju je pročitao, predsjednika Turske predstavio kao osobu koja udara djevojke, gleda dječiju pornografiju i učestvuje u sodomiji.

Merkelova je, prema pisanju medija, morala da dozvoli ovaj proces jer je u skladu sa njemačkim zakonom.

Kancelarka je međutim najavila da će Nemačka do 2018. odbaciti dio 103 krivičnog zakona, koji se odnosi na vrijeđanje organa ili predstavnika stranih država, a koji je izuzetno rijetko primenjivan u njemačkoj sudskoj praksi.

Bonus video: