Prvi maj u Pragu: Dan demonstracija protiv svega i za sve osim za radnička prava

Najviše Pražana, oko 400 po procjeni policije, okupio je pohod Pragom čeških ekstremista iz antimigrantskog pokreta Blok protiv islama pod barjacima s precrtanom džamijom i porukama "Dosta političke korektnosti", "Islam van zakona"...
86 pregleda 0 komentar(a)
Prag protesti, Foto: Twitter
Prag protesti, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.05.2016. 12:36h

Česi su danas masovno izašli na ulice Praga da u nizu većih ili manjih pohoda i mitinga demonstriraju protiv islama, izbjeglica, poreskih rajeva, Evropske unije, predsjednika Miloša Zemana ili za njega, protiv govora mržnje na internetu i u medijima ili za tradicionalni prvomajski poljubac ispod procvale trešnje na brdu Petšin iznad Vltave, ali niko nije podsjećao na radnička prava.

Najviše Pražana, oko 400 po procjeni policije, okupio je pohod Pragom čeških ekstremista iz antimigrantskog pokreta Blok protiv islama pod barjacima s precrtanom džamijom i porukama "Dosta političke korektnosti", "Islam van zakona", "STOP turskom ucjenjivanju", "Zaustavite islamizaciju Češke" na transparentima.

Uz skandiranje "Islam ovdje nećemo" i klicanje "Živeo Zeman" predsjedniku Češke, demonstranti su zahtjevali od vlade premijera Bohuslava Sobotke da pooštri zakone protiv izbjeglica a pred spomenik čehoslovačkim pilotima Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva koji su za Blok protiv islama simbol "tvrđave Evropa" položili su prazne kutije od mlijeka s porukama "STOP Islamu", "Brisel nam ne vrijedi ništa" i "Želimo zaštitu granica".

Lider Bloka protiv islama Martin Konvička, koji krivično odgovara zbog prijetnje na društvenim mrežama da će izbjeglice muslimane samljeti i pretvoriti u koštano brašno, kao novu prijetnju koju donose izbjeglice i islam otkrio je sada da zaljubljeni Česi i Čehinja neće smeti da se ljube na brdu Petšin u Pragu ispod procvalih trešnji jer je, kako je kazao, islam religija protiv ljudskih osjećanja i ne ostavlja prostor za romantičnu ljubav muškarca i žene.

Na drugoj obali Vltave u centru Praga oko 250 Pražana, mahom mladih okupilo se na demonstracijama protiv fašizacije društva povodom izbjegličke krize, govora mržnje, poreskih rajeva a njima se pridružilo kasnije i nekoliko desetina anarhista kada je završio njihov miting na jednom od praških ostrva.

"Nacistima nikakva šansa", "Istjerajmo bogate iz poreskih rajeva", skandirali su demonstranti na pohodu nazvanom "S lijeve strane protiv ksenofobije".

Živopisnu vrevu raznih mitinga, demonstracija, stranačkih mitinga i pohoda na radost turista koji danas masovno prave selfije s demonstrantima u pozadini pojačali su i studenti praških fakulteta i Karlovog univerziteta koji u alegorijskom maršu Pragom biraju svog kralja.

Ovog 1. maja u želji da podrže toleranciju, izbjeglice i kampanju protiv govora mržnje češke vlade u koju se uključilo preko 3.500 kafića, radnji i organizacija, studenti su proglasili svoj pohod za Zonu bez mržnje.

Iskoristili su svoj tradicionalni majski hepening koji se održavao i u vrijeme komunističkog, totalitarnog režima i za protest protiv jačanja neonacista i ekstremista raznih vrsta, kao i protiv islamofobnih, antiimigrantskih i proruskih izjava predsjednika Češke Miloša Zemana.

Nekoliko studenata u povorci zalijepilo je svoja usta flasterima u bojama ruske zastave.

Bonus video: