Timermans: Grčka ulaže nevjerovatne napore u rješavanju krize

"Moram da kažem da Grčka ulaže nevjerovatan napor u suočavanju sa migrantskom krizom i zaista želim da pohvalim saradnju Komisije sa grčkim vlastima po ovom pitanju", rekao je Timermans pred Evropskim parlamentom
0 komentar(a)
Frans Timermans, Foto: Reuters
Frans Timermans, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2016. 11:54h

Grčka ulaže "nevjerovatne" napore u suočavanju evropskom migracionom krizom, nakon kontroverznog sporazuma Evropske unije sa Turskom, izjavio je danas potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

On je izjavu dao dvije nedjelje prije nego što komisija treba da ocjeni da li je Grčka dovoljno učinila da zaštiti spoljne granice šengenske zone, prenosi AFP.

"Moram da kažem da Grčka ulaže nevjerovatan napor u suočavanju sa migrantskom krizom i zaista želim da pohvalim saradnju Komisije sa grčkim vlastima po ovom pitanju", rekao je Timermans pred Evropskim parlamentom.

On je naglasio da uz, sve probleme, smatra da ta saradnja ima kvalitet kakav nikada ranije nije viđen.

"I saradnja između Grčke i Turske može da posluži kao uzor za cijeli region", istakao je Timermans.

S obzirom da je dogovor Turske i EU stupio na snagu 20. marta, broj migranata koji dolaze na grčka ostrva iz Turske je naglo opao.

Početkom godne, Brisel je zatražio od Grcke da uloži veće napore radi zaštite spoljnih granica EU i kontrolisanju priliva izbjeglica, a neki ministri unutrašnjih poslova EU su čak zaprijetili Atini da će biti isključena iz zone Šengena.

Bonus video: