Jagland: Ljudska prava, demokratija i bezbjednost ugrožene širom Evrope

On je naglasio da se istovremeno mogu vidjeti mnoge praznine u zakonima i praksi država članica SE u domenu zaštite ljudskih prava i slobode, posebno slobode govora, slobodu udruživanja i pravo na privatnost
0 komentar(a)
Tjorborn Jagland, Foto: Wikipedia.org
Tjorborn Jagland, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 27.04.2016. 15:11h

Ljudska prava, demokratija i bezbjednost ugrožene su širom evropskog kontinenta,a posebnu prijetnju predstavljaju rastući populizam i nacionalizam navodi se u godišnjem izvještaju Generalnog sekretara Savjeta Evrope Tjorborna Jaglanda.

"Evropa se bori sa ozbiljnim izazovima, uključujući terorizam, migracije i sukobe. Ove izazove uspješno zloupotrebljavaju nacionalisti i populisti širom Evrope, a povjerenje u nacionalne i evropske institucije se smanjuje", izjavio je Jagland.

On je naglasio da se istovremeno mogu vidjeti mnoge praznine u zakonima i praksi država članica SE u domenu zaštite ljudskih prava i slobode, posebno slobode govora, slobodu udruživanja i pravo na privatnost.

"Takva praksa nije samo pogrešna, ona je i opasna", rekao je prvi čovek SE i dodao da ukoliko se ne poštuju ljudska prava u riješavanju problema, situacija će biti još gora.

Generalni sekretar SE je kazao da nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa u Evropi čine značajan fokus njegovog izvještaja o stanju ljudskih prava u 2015. godini. On je upozorio na "opasan trend širenja zakonodvnog nacionalizma" kada države donose zakone koji nisu u skladu sa mađunarodnim standarima, posebno kada je u pitanju odnos prema izbjeglicama i migrantima.

U izvještaju se posebno naglašava da skoro polovina od 47 država članica SE ne garantuje bezbjednost novinarima na adekvatan način.

Jagland je upozorio da se situacija sa novinarima pogoršala u posljednjih godinu dana i da je zabilježen porast broja napada na novinare i uništavanje njihove imovine.

Nazavisnost i raznovrsnost medija nije bila na zadovoljavajućem nivou tokom prošle godine, navodi se u izvještaju Generalnog sekretara SE, a zabilježen je i veliki uticaj spoljnih faktora na medijske sadržaje.

Bonus video: