POSTAVILI DRVENE LETVE ISPRED BOLNICA ŠIROM ZEMLJE

Velika Britanija: Prvi štrajk ljekara u istoriji Engleske

Sporna stavka je plaćanje madih ljekara koji trenutno primaju stimulacije za noćne smjene i rad vikendiom, a novim ugovorima im je taj iznos ukinut u zamjenu za povišicu osnovne plate, piše BBC
0 komentar(a)
štrajk ljekara Engleska, Foto: Twitter
štrajk ljekara Engleska, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.04.2016. 11:51h

Hiljade ljekara su postavili drvene letve ispred bolnica širom Engleske u prvom štrajku u istoriji Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Dvodnevni štrajk prvi put je uključio sve zdravstvene institucije uključujući i hitne službe.

Štrajk je organizovan zbog neslaganja između vlade i mladih ljekara, koji imaju do 10 godina iskustva, prenose agencije.

Prema pisanju BBC-a, razgovori između predstavnika vlade i Britanskog udruženja ljekara su prekinuti u januaru, zbog čega je britanska vlada najavila "nametanje svog rešenja" od leta.

Sporna stavka je plaćanje madih ljekara koji trenutno primaju stimulacije za noćne smjene i rad vikendiom, a novim ugovorima im je taj iznos ukinut u zamjenu za povišicu osnovne plate, piše BBC.

Više od 125.000 intevencija i operacija širom Velike Britanije je otkazano zbog štrajka.

Zdravstvo funkcioniše uz minimalni stepen rada, a štrajk ljekara ima podršku javnosti. Britansko Udruženje pacijenata se ponudilo da bude domaćin novih pregovora između predstavnika vlade i madih lekara, pišu agencije.