Preminuo pisac i preživjeli holokausta Martin Grej

artin Grej je prije svega poznat po svom autobiografskom bestseleru objavljenom 1971. "U ime svih svojih" (For Those I Loved) koji je napisan zajedno s francuskim piscem Maksom Galom, i u kome je govorio o svom iskustvu u varšavskom getu i bjekstvu iz nacističkog logora Treblinka pre nego što se pridružio sovjetskoj vojsci 1944. godine
0 komentar(a)
Martin Grej, Foto: Screenshot (YouTube)
Martin Grej, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.04.2016. 16:09h

Francusko-američki pisac Martin Grej, preživjeli iz varšavskog geta i autor bestselera "U ime svih svojih" (For Those I Loved), umro je sinoć u mjestu Sine, na jugu Belgije, dva dana pred svoj 94. rođendan, saopštio je gradonačelnik tog mjesta.

Portparol tužilaštva belgijskog okruga Namur potvrdio je smrt pisca jevrejsko-poljskog porijekla rođenog 27. aprila 1922. godine kao Mječislav Grajevski. On je rekao da je Grej pronađen mrtav u bazenu svoje rezidencije u Sineu, i da ljekari sudske medicine nijesu ustanovili ništa sumnjivo.

Martin Grej je prije svega poznat po svom autobiografskom bestseleru objavljenom 1971. "U ime svih svojih" (For Those I Loved) koji je napisan zajedno s francuskim piscem Maksom Galom, i u kome je govorio o svom iskustvu u varšavskom getu i bjekstvu iz nacističkog logora Treblinka pre nego što se pridružio sovjetskoj vojsci 1944. godine.

Grej je doživeo tragediju u oktobru 1970. kada su mu stradali supruga Dina i njihovo četvoro djece u požaru u kući u Taneronu. On je ubrzo zatim osnovao fondaciju "Dina Grej", a zatim međunarodni centar za mlade nazvan "Luk budućnosti", u znak sjećanja na svoju prvu suprugu.

Njegova knjiga, koja je predmet polemika jer se smatra da su neki djelovi romansirani, adaptirana je u televizijski film 1985. godine s glumicom Brižit Fosi u ulozi Dine Grej.

"Veliki gospodin je nestao, prije svega zbog svjedočenja koje je davao o svom životu. On je primjer za mlade", rekao je gradonačelnik Sinea Žan-Mari Šefe.

Martin Grej je 2013. proglašen počasnim građaninom Sinea. On je od 2012. živio pola vremena u Sineu, a pola u Briselu.

Bonus video: