Orban: EU se prodala Turskoj zbog dogovora o izbjeglicama

"Mi članice EU već smo platile tri milijardi eura Turskoj, a uskoro ćemo platiti još tri milijarde. Nije moguće predvidjeti gdje će se to završiti", rekao je mađarski premijer
3 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2016. 11:51h

Evropska unija "se prodala Turskoj" u nastojanjima da riješi izbegličku krizu, a posljedice toga nije moguće predvidjeti, upozorio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

On je u intervjuu za njemački nedeljnik "Virtšaftsvohe" kritikovao dogovor Brisela i Ankare, po kojem se migranti koji ne potraže azil u Grčkoj vraćaju u Tursku, a EU se obavezala da pruži do šet milijardi eura pomoći Turskoj, ubrza pristupne pregovore sa tom zemljom i ukine vize za turske državljane.

"Prodali smo se Turskoj. Tako nešto nikad nije dobro", rekao je Orban istakvši da bezbjednost EU ne smije da bude "u rukama sile izvan EU".

"Mi članice EU već smo platile tri milijardi eura Turskoj, a uskoro ćemo platiti još tri milijarde. Nije moguće predvidjeti gdje će se to završiti", rekao je mađarski premijer.

Orban koji je sam podržao dogovor, kaže da je to uradio samo pod uslovom da postoji "sistemska zaštita granica EU.

Brisel je napravio "grešku" jer se fokusirao na redistribuciju izbeglica umjesto na zaštitu svojih granica, zaključio je mađarski premijer.

Bonus video: