Obama: Britaniji je mjesto u EU

Predsjednik SAD je rekao da članstvo u EU omogućava širenje britanskih vrijednosti širom evropskog kontinenta, kao i da jedinstveno ekonomsko tržište donosi "izuzetne ekonomske povoljnosti" za britanske građane
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Barak Obama, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2016. 17:43h

Američki predsjednik Barak Obama založio se danas u Londonu za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu s britanskom premijerom Dejvidom Kameronom, Obama je izjavio da je najbolje kada Britanija kao dio EU vodi jaku Evropu.

Predsjednik SAD je rekao da članstvo u EU omogućava širenje britanskih vrijednosti širom evropskog kontinenta, kao i da jedinstveno ekonomsko tržište donosi "izuzetne ekonomske povoljnosti" za britanske građane.

Prema njegovim riječima, ostanak Britanije u EU je dobar i za interese SAD. On je kazao da Amerikanci žele da britanski uticaj nastavi da raste, posebno u Evropi, ali je dodao da je odluka na britanskom narodu.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da su "specijalni odnosi" Velike Britanije i SAD ojačali britanskim članstvom u Evropskoj uniji.

Kameron je naglasio da je interes SAD da Britanija ostane u EU.

On je naveo da je članstvi u Uniji "moćno sredstvo" za mir i prosperitet ljudi i da treba nastaviti borbu za zajedničke vrijednosti koje dijele Britanija i SAD.

Razgovor Kamerona i Obame o ostanku Britanije u članstvu u EU zasijenila je sve ostale teme, među kojima su bile borba protiv Islamske države, migrantska kriza i globalna korupcija.