EU predložila obećani bezvizni režim za Ukrajince

Ovaj potez može da bude posebno bolan za Moskvu, čiji su zahtjevi za bezvizni režim u EU, makar samo za poslovne ljude, godinama bili na čekanju
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2016. 13:47h

Evropska unija je danas predložila uvođenje bezviznog režima za Ukrajinace, čime ispunjava jedno od ključnih obećanja pro-zapadnim vlastima u Kijevu.

"Danas slijedimo našu riješnost da predložimo privremeni bezvizni režim putovanja u zemlje EU za građane Ukrajine koji imaju biometrijske pasoše", izjavio je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos na konferenciji za novinare u Briselu.

"Ovo je rezultat uspjeha ukrajinske vlade u postizanju dalekosežne i teške reforme u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, i šire", dodao je on.

Avramopulos je rekao da Evropska komisija, izvršno tijelo EU, zvanično šalje predlog zemljama članicama, koje potom glasaju o tom pitanju.

Bezvizni režim je kamen temeljac takozvanog Istočnog partnerstva, čiji je cilj da se istočnoevropske zemlje pivuku u sferu uticaja EU, piše AFP.

Ukrainski parlament je prošlog mjeseca odobrio ključni zakon za borbu protiv korupcije koji otvorio put za predlaganje bezviznog putovanja u Brisel.

Ovaj potez može da bude posebno bolan za Moskvu, čiji su zahtjevi za bezvizni režim u EU, makar samo za poslovne ljude, godinama bili na čekanju.

Bonus video: