Prijetnje ili širenje panike: Ekstremisti kao prodavci, bombe ispod ležaljki?

Prijetnja dolazi od Boko Haram, terorističke organizacije iz Nigerije koja je u bliskoj saradnji sa Islamskom državom
31 komentar(a)
Plaža, Foto: Shutterstock
Plaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2016. 10:20h

Šefovi italijanske obavještajne službe, upozorili su da Islamska država planira terorističke napade širom Evrope ovog ljeta, ciljajući prvenstveno na odmarališta sa velikim brojem turista, glumeći prodavce sladoleda ili majica.

Njemački mediji prenose kako Islamska država šalje džihadiste da se pretvaraju da su prodavci do trenutka kada trebaju da aktiviraju samoubilačke prsluke ili bombe koje su zakopane ispod ležaljki na španskim, italijanskim i francuskim odmaralištima.

Informacije su prema njihovim riječima dobili od pouzdanog izvora iz Afrike. Naime postoje planovi po kome će se teroristi predstavljati kao izbjeglice koje služe goste i prodaju majice, grickalice i slično na plažama.

Prema riječima tabloida BILD, šefovi obavještajne službe skreću pažnju da su definitivno ciljana odmaračišta ona u južnoj Francuskoj, Kosta del Sol u Španiji i obije obale u Italiji.

"To bi mogla biti potpuno nova dimenzija terorističkih napada, jer odmarališta, i plaže ne mogu biti zaštićene." navodi BILD, citirajući jednog od visokih funkcionera.

Prijetnja dolazi od Boko Haram, terorističke organizacije iz Nigerije koja je u bliskoj saradnji sa Islamskom državom. Obavještajna služba je upozorila da su većina njih poslovni ljudi koji redovno putuju po Evropi, i da ih je teško uočiti jer nijesu ilegalni. A svoju prikrivenu pripadnost ovim organizacijama aktiviraće ukoliko to od njih zatraže.

Bonus video: