Porošenko: Sa Putinom sam dogovorio oslobađanje Nađe Savčenko

Porošenko je naveo da je sa Putinom juče razgovarao telefonom i da su usaglasili način na koji će biti omogućeno da se Savčenko vrati u Ukrajinu, ali nije precizirao šta to rješenje tačno podrazumijeva, prenosi AP
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Beta/AP
Petro Porošenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.04.2016. 14:16h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je danas da je postigao dogovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o oslobađanju ukrajinske pilotkinje Nađe Savčenko, koja se nalazi u zatvoru u Rusiji.

Porošenko je naveo da je sa Putinom juče razgovarao telefonom i da su usaglasili način na koji će biti omogućeno da se Savčenko vrati u Ukrajinu, ali nije precizirao šta to rješenje tačno podrazumijeva, prenosi AP.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je ranije novinarima da su dva predsjednika razgovarala o Nađi Savčenko, ali i o dvojici ruskih državljana koji su juče osuđeni u Ukrajini.

Sud u Kijevu osudio je juče na po 14 godina zatvora dvojicu ruskih vojnika, Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva, zarobljene na istoku Ukrajine u maju prošle godine.

Nađu Savčenko je prošlog mjeseca sud u Rusiji osudio na 22 godine zatvora na osnovu optužbi da je kriva za smrt dva ruska novinara u istočnoj Ukrajini.

Kijev uporno tvrdi da je Savčenko ratni zarobljenik, te da bi je trebalo odmah osloboditi, podsjeća američka agencija.

Advokat Nađe Savčenko Ilija Novikov rekao je sinoć, prije razgovora Putina i Porošenka, da bi razmjena bila moguća u narednih desetak dana.

On je dodao da bi u slučaju postizanja političkog dogovora Kijeva i Moskve, to pitanje moglo da se riješi i brže.

"U razgovoru (Putin-Porošenko) bilo je riječi o pitanju Nađe Savčenko, kao i o sudbini Aleksandrova i Jerofejeva", navodi se u saopštenju Kremlja.

Porošenko je rekao da je Ukrajina zatražila da Savčenkova, koja štrajkuje glađu, odmah bude oslobođena, kao i da se njemačkim i ukrajinskim ljekarima omogući da je pregledaju.

Porošenko je i ranije rekao da je spreman da dozvoli razmjenu dvojice ruskih vojnika za ukrajinsku pilotkinju.

Savčenko je odbacila sve navode optužnice i presudu.

Bonus video: