Papa u Vatikan poveo tri sirijske porodice

Papa je podsjetio tokom posjeta Lezbosu da smo "svi mi izbjeglice" i istakao da se "nikada ne smije zaboraviti da su migranti prvo ljudi, lica, imena, priče, a tek onda brojevi"
5 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2016. 14:08h

Papa Franjo poveo je sa sobom 12 sirijskih migranata u Vatikan nakon posjete prihvatnom centru za izbjeglice na grčkom ostrvu Lezbos, gdje je rekao da su "migranti prvo ljudi, a tek onda brojevi".

Tri porodice, uključujući šestoro djece, su muslimani kojima su bombardovani domovi u sirijskom ratu, prenio je BBC.

Vatikan je saopštio da su dvije porodice iz Damaska, a jedna iz Der Azora, područja koje je zauzela Islamska država.

Tako je papin avion iz Grčke poletio sa neočekivanim gostima.

Papa je podsjetio tokom posjeta Lezbosu da smo "svi mi izbjeglice" i istakao da se "nikada ne smije zaboraviti da su migranti prvo ljudi, lica, imena, priče, a tek onda brojevi".

Hiljade migranata blokirane su na Lezbosu nakon prošlomjesečnog sporazuma između EUa i Turske koji ima za cilj zaustavljanje priliva migranata.

"Izbjeglice koje papa Franjo vodi sa sobom već su bile na Lezbosu prije početka primjene sporazuma", saopštio je Vatikan.

Prema sporazumu EU-Turska, migranti koji su ilegalno došli na grčka ostrva iz Turske nakon 20. marta biće deportirani ako ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

Migranti, sa kojima se papa Franjo susreo, plakali si, ljubili mu ruku i molili ga za pomoć. On se rukovao sa stotinama ljudi u prihvatnom centru Moria, u kojemu se nalazi oko 3.000 ljudi.

Najmanje tri puta izbjeglice su se bacile papi Franju pod noge plačući i moleći za pomoć.

Bonus video: