Fajman: Njemačka da izdaje tranzitne vize

Austriju je, zbog planiranog upravljanja granicom na Breneru, kritikovao i evropski komesar Ginter Etinger, koji je, bečkom nedjeljniku "Profil", kazao da smatra da su kontrole na ovoj granici trenutno potpuno nepotrebne
0 komentar(a)
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Reuters
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2016. 10:31h

Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je Njemačkoj da, ako namjerava i dalje da prima veliki broj izbjeglica, treba da izdaje tranzitne vize na spoljnim granicama Evropske unije ili izvan EU.

"To je jedina mogućnost da se spriječi nekontrolisano ulaženje u EU", podvukao je on u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Fajman je rekao da, ako Italija nastavi sa daljim propuštanjem izbjeglica koje dolaze austrijsku granicu na Breneru, Austrija mora biti spremna i sprečiti da postane tampon zona za Njemačku.

On je istakao da neće biti dozvoljena navala izbjeglica na Breneru kao što je bio slučaj prošle jeseni na drugim prelazima, te pozvao partnere u EU da budu pripremljeni.

"Ko tvrdi da može neograničeno prihvatati izbjeglice, ne govori istinu", podvukao je Fajman.

Austriju je, zbog planiranog upravljanja granicom na Breneru, kritikovao i evropski komesar Ginter Etinger, koji je, bečkom nedjeljniku "Profil", kazao da smatra da su kontrole na ovoj granici trenutno potpuno nepotrebne.

"Brener je ekonomski najvažniji prelaz na alpima za transport robe, ali i za turiste", ukazao je on dodajući da zbog toga treba izbeći kontrole.

Na drugoj strani, prema njegovim riječima, Italija treba da registruje izbjeglice, kao i da obezbjedi više mjesta u prihvatnim centrima.

Etinger ocjenjuje da Italija neće pustiti više izbjeglica bez registracije, kao što je to činila 2014. i 2015.

Isto tako, evropski komesar je konstatovao zaostajanje Austrije.

"Austrija je prije 15 godina bila uzor Njemačkoj, ali od tada je zaostala iza svojih mogućnosti u razvoju. U mnogim evropskim zemljama su potrebne reforme – fleksibilnije tržište rada, duži radni vijek, više inovacija. Na svim tim poljima Austrija odavno više nije uzor Evropi", smatra Etinger.

Bonus video: