Protest u Poljskoj: Poljakinje traže pravo na abortus

Solidarnost sa Poljakinjama izražavaju na društvenim mrežama žene širom svijeta i slikaju se žičanom ili drvenom vješalicom, kao simbolom protesta a na svojim profilima podršku Poljakinjama izražavaju i svjetski umjetnici i ličnosti, među njima i glumica Mila Jovović
0 komentar(a)
Poljska, Foto: Twitter
Poljska, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.04.2016. 14:21h

Hiljade Poljakinja izašle su danas, kao i prošle subote na ulice Varšave, Vroclava i Poznanja da glasno protestuju zbog opasnosti da im na inicijativu moćne uticajne Poljske katoličke crkve koju podržavaju vladajući konzervativci bude potpuno zabranjen abortus čak i kada trudnoća i porođaj znače sigurnu smrt majke.

Više od 7.000 Poljakinja, ali i njihove muževe, prijatelje, čitave porodice sa djecom okupili su danas poljska ljevica i feminističke inicijative i pred zgradom Sejma poljskog parlamenta bučno protestuju ne samo zbog uvođenja srednjevjekovnih zakona, već traže da se o vještačkom prekidu trudnoće raspiše referendum.

"Žena nije inkubator", "Želimo ljekare, ne policajce", "Ilegalni abortusi ubijaju buduće majke", "Bračni kalendar plodnih dana = ruski rulet", "Kapelice vaše, materice naše", "Biskupi, dalje ruke od naših gaćica", neki su od transparenata koje su na demonstracije donijele Poljakinje uz obavezni rekvizit - vješalicu, da podsjete koliko je očajnih žena tokom vjekova umrlo kada su pokušavale tajno da izazovu pobačaj tim jednostavnim predmetom.

"Prije pada komunista žene u Poljskoj imale su pravo da prekinu trudnoću do trećeg mjeseca legalno u bezbjednim uslovima bez prijetnji za život i zdravlje. Žene su mogle same da odlučuju o svom tijelu. 1993. godine to pravo im je oduzeto", objasnili su organizatori da sada ponovo traže takvo pravo i referendum.

Uz proteste na ulicama, Poljakinje već danima bombarduju premijerku Beatu Šidlo ironičnim porukama na njenim profilima na društvenim mrežama o tome kako im protiče mjesečni ciklus, da li ih žiga lijevi ili desni jajnik, zato što je premijerka stala javno uz zahtjev Poljske katoličke crkve da se abortusi potpuno zabrane.

Jedna Poljakinja zatražila je od premijerke da joj isplati i retroaktivno novi dodatak od 125 eura mjesečno za svako drugo i dalje dijete i to od momenta začeća, kad crkva i vladajuća stranka za potrebe zakona o abortusu tvrde da je to dijete, za svih devet mjeseci trudnoće a ne od rođenja djeteta kako je zapisano u zakonu.

Poljakinje su vladajuće konzervativce iz Prava i Pravde a posebno njihovog lidera, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, koji je takođe podržao javno potpunu zabranu, podsjetila da je njegov brat blizanac, pokojni predsjednik Poljske Leh Kačinjski na koga se tako rado poziva tokom ranijih pokušaja da se izađe u susret crkvi i abortus zabrani kategorično istupao protiv toga da se dira sadašnji kompromisni zakon iz 1993. godine.

Tadašnje incijative protiv zabrane potpisala je i vrlo omiljena prva dama Poljske, Marija Kačinjska.

Sadašnji zakon zabranjuje vještački prekid trudnoće u Poljskoj izuzev u tri precizirana slučaja - ako su ugroženi zdravlje i život trudnice, ako je plod teško oštećen i ako je trudnoća plod silovanja, dok je prije njega prekid trudnoće bio moguć i zbog teškog ekonomskog stanja a u praksi su ljekari prekidali trudnoću svakoj ženi koja je to zatražila.

U Poljskoj od 38 miliona stanovnika po tom restriktivnom zakonu od koga je u Evropi radikalniji samo zakon na Malti, prošle godine ljekari su izvršili 1.800 legalnih prekida trudnoće.

Inicijativu da se zakon pooštri u Sejmu parlamenta koji je prihvatio i pustio u legislativni proces podnijela je građanska inicijativa Pro-lajf a svojim pismom koje je čitano vjernicima širom Poljske u crkvama na misama prošle nedjelje izmjene je zatražila i Poljska katolička crkva.

Solidarnost sa Poljakinjama izražavaju na društvenim mrežama žene širom svijeta i slikaju se žičanom ili drvenom vješalicom, kao simbolom protesta a na svojim profilima podršku Poljakinjama izražavaju i svjetski umjetnici i ličnosti, među njima i glumica Mila Jovović.

Bonus video: