Erdogan optužuje Obamu: Kritika o slobodi štampe povezana s naporima za podjelu Turske

"Rastužilo me kad sam čuo taj komentar iza svojih leđa. Tokom mog razgovora sa Obamom, ta tema nije pominjana", rekao je Erdogan novinarima, a prenio turski list "Hurijet
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2016. 12:11h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas američkog kolegu Baraka Obamu da iza njegovih leđa kritikuje slobodu štampe u Turskoj i povezao tu kritiku sa naporima za "podjelu Turske", objavili su danas turski mediji.

Obama je u petak, nakon sastanka sa Erdoganom u Vašingtonu na marginama nuklearnog samita, rekao da smatra uznemirujućim ograničenje slobode štampe u Turskoj i dodao da je pozvao Erdogana da ne vrši pritisak na demokratsku debatu u svojoj zemlji, prenio je Rojters.

Međunarodna zajednica je osudila odluku zvanične Ankare da optuži dva novinara za izdaju zato što su objavili snimke na kojima se navodno vidi kako pripadnici turske obavještajne službe ukrcavaju u kamione oružje za opozicione borce u Siriji početkom 2014. godine. Ukoliko budu osuđeni, novinarima preijti doživotna kazna zatvora.

"Rastužilo me kad sam čuo taj komentar iza svojih leđa. Tokom mog razgovora sa Obamom, ta tema nije pominjana", rekao je Erdogan novinarima, a prenio turski list "Hurijet".

"Ne možete smatrati uvrede i prijetnje slobodom štampe ili kritikom", istakao je turski predsjednik po povratku iz petodnevne posjete Vašingtonu.

On je dodao da kritika slobode štampe u Turskoj "ima za cilj da podijeli, razbije i, ukoliko je moguće, da proguta Tursku".

Bonus video: