Pariz: Potest protiv reformi tržišta rada, demonstranti se razišli nakon intervencije policije

Policija je rastjerala nekoliko desetina najupornijih učesnika protesta, a nešto kasnije, na zvaničnom nalogu štrajkača na Tviteru postavljena je poruka "Ništa nas ne može zaustaviti".
0 komentar(a)
Pariz, protest, Foto: Reuters
Pariz, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2016. 09:36h

Stotine demonstranata protestovale su u noći između subote i nedjelje na Trgu Republike u Parizu protiv reformi na tržištu rada, a razišle su se rano jutros poslije intervencije policije, prenijela je agencija Frans pres.

Sindikatima i studentskim organizacijama koji su u četvrtak stupili u generalni štrajk zbog najavljene izmjene propisa na tržištu rada, pridružile su se i stotine građana, tražeći od socijalističke vlade da odbaci predložene zakone.

Na društvenim mrežama postavljen je haštag "Noć protesta", kojim demonstranti traže od vlade i ispunjenje brojnih drugih zahtjeva, a protesti sindikata i studenata u Francuskoj pokrenuli su i građanske inicijative u drugim evropskim zemljama, poput pokreta "Occupy" (Okupiraj) ili "Indignes" (Ozlojeđeni), da iskažu svoj bunt protiv lažnog morala i korupcije.

Policija je rano jutros rastjerala nekoliko desetina najupornijih učesnika protesta, a nešto kasnije, na zvaničnom nalogu štrajkača na Tviteru postavljena je poruka "Ništa nas ne može zaustaviti".

Većinu demonstranata koji su sinoć zauzeli pariski Trg Republike činili su mladi, ali je veliki broj i onih koji su došli da se suprotstave izmjenama zakona o radu, kao i onih koji su od vlade tražili da pojača mjere zaštite od terorističkih napada, a od policije da obustavi napade na učesnike protesta protiv socijalnih reformi.

Studentske organizacije i sindikati u Parizu već četvrti dan štrajkuju zbog najavljenog plana reformi koji predviđa promjenu tridesetpetočasovnog radnog vremena i ukidanje drugih povlastica za radnike, za koje tvrde da će pogoršati položaj radnika u Francuskoj.

Bonus video: