POMOĆ U ZAŠTITI GRANIČNOG PRELAZA

Austrija planira razmještanje vojnika na granicu sa Italijom

Vojnici bi mogli da pomognu u zaštiti granice, kao i pri registraciji migranata, dostavi humanitarne pomoći i sprovođenju deportacije, rekao je austrijski ministar
0 komentar(a)
Austrija, granica, Foto: Kleinezeitung.at
Austrija, granica, Foto: Kleinezeitung.at
Ažurirano: 11.02.2019. 00:27h

Austrija planira da razmjesti vojnike na granični prelaz Brener sa Italijom, kako bi ograničila očekivani priliv migranata koji žele da da stignu do sjeverne Evrope, izjavio je austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil.

"S obzirom da spoljne granice Evropske unije još nisu efikasno zaštićene, Austrija će uskoro pooštriti svoju pograničnu kontrolu. To znači strogu kontrolu na prelazu Brener, koju će sprovoditi, između ostalog, vojnici", rekao je Doskocil u izjavi za njemački list "Velt", a prenio je Rojters.

Vojnici bi mogli da pomognu u zaštiti granice, kao i pri registraciji migranata, dostavi humanitarne pomoći i sprovođenju deportacije, rekao je austrijski ministar.

On je ponovno apelovao na uspostavljanje civilno-vojne misije EU za potrebe podrške pograničnoj agenciji Unije Fronteksu na onim mjestima na spoljnoj granici bloka gdje je to potrebno, poput Grčke, Bugarske i Italije.

Budući da je takozvana balkanska migrantska ruta zatvorena, uglavnom zahvaljujući strogim ograničenjima koje je Austrija uvela na svojim granicama, zvanični Beč sada strahuje da bi mogle da se otvore nove rute kroz Bugarsku ili Albaniju, kojima bi išli migranti koji pređu Sredozemlje iz Libije do Italije.

"Očekujemo da će narednih nedjelja migranti ponovo značajno koristiti centralno-sredozemnu rutu. Samo prošle nedjelje je tom rutom stiglo 5.000 izbjeglica. Kad se vreme poboljša, te brojke će se uveliko povećati", rekao je Doskocil.

Austrijska vojska već pomaže policiji u kontroli migranata na granicama.