Duda: Pored savezničkih vojnika želimo u Poljskoj i infrastrukturu NATO

Poljski predsjednik ponovio je da u jačanju istočnog krila NATO nije toliko bitno da li bi saveznički vojnici bili razmješteni stalno, ili bi se smenjivali u rotacijama, jer je za usavršavanje operativnosti NATO možda i bolje da se vojnici smjenjuju
2 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters/ROMEO RANOCO
Andžej Duda, Foto: Reuters/ROMEO RANOCO
Ažurirano: 02.04.2016. 08:24h

Predsjednik Poljske Andžej Duda pozdravio je u Vašingtonu najavu SAD da će od 2017. godine pojačati svoje prisustvo u Evropi na ukupno tri kopnene brigade i najavio da će Poljska tražiti na samitu NATO u julu u Varšavi da pored više vojnika dobije i vojnu infrastrukturu.

"Želim da na našoj teritoriji bude razmještena vojna infrastruktura NATO da može da služi za vojne vježbe NATO, znači naše zajedničke vežbe, ali s druge strane da može da je koristi poljska armija", kazao je Duda novinarima, javlja danas poljska privatna televizija TVN24.

Poljski predsjednik ponovio je da u jačanju istočnog krila NATO nije toliko bitno da li bi saveznički vojnici bili razmješteni stalno, ili bi se smenjivali u rotacijama, jer je za usavršavanje operativnosti NATO možda i bolje da se vojnici smjenjuju.

"Meni je stalo da to bude istinsko prisustvo jer ono je suštinski garancija naše bezbjednosti i takođe pokazuje snagu i jedinstvo NATO. Stvar je u tome da se pokaže da je Alijansa živa, da će u slučaju realne pretnje ili agresije umjeti da djeluje odbrambeno na adekvatan način, da će braniti bezbjednost svih svojih članica, a ako zatreba i drugih država", rekao je poljski predsjednik.

Andžej Duda koji u Vašingtonu boravi na nuklearnom samitu kazao je takođe da Poljska želi da uz američke vojnike da ojačaju istočno krilo NATO dolaze u rotacijama i vojnici drugih članica zapadnog vojnog saveza.

"Demonstracija jedinstva u borbi protiv terorizma i garantovanje bezbjednosti u Evropi su trenutno među najvažnijim zadacima za svjetske državnike", rekao je Duda.

Bonus video: