Preminula jedna od najpoznatijih svjetskih arhitektica Zaha Hadid

Za sobom je ostavila niz impozantnih objekata širom svijeta, uključujući i Olimpijski centar za plivačke sportove u Londonu, MAXXI muzej u Rimu, most paviljon u Saragosi, Riversajd muzej u Saragosi, i Centar Hejdar Alijev u Bakuu
3 komentar(a)
Zaha Hadid, Foto: Reuters
Zaha Hadid, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2016. 16:17h

Britanska arhitekticaa iračkog porijekla, Zaha Hadid, preminula je u 65. godini od posljedica srčanog udara, javlja BBC.

Hadid je preminula u bolnici u Majamiju, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se liječila od bronhitisa.

Za sobom je ostavila niz impozantnih objekata širom svijeta, uključujući i Olimpijski centar za plivačke sportove u Londonu, MAXXI muzej u Rimu, most paviljon u Saragosi, Riversajd muzej u Saragosi, i Centar Hejdar Alijev u Bakuu.

Njen studio projektovao je i višenamjenski kompleks koji je trebalo da bude izgrađen na mjestu fabrike Beko u Beogradu, ali taj projekat do sada nije realizovan, piše portal televizije N1.

Zaha Hadid je dobitnica više značajnih arhitektonskih prznanja, uključujući nagradu Pricker (koja se često naziva Nobelovom nagradom za arhitekturu) , a nedavno je postala prva arhitektica koja je dobila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Bonus video: