Oland: Nećemo mijenjati Ustav, žalim zbog toga

Njegova inicijativa izazvala je podjele među poslanicima i pokrenula višemjesečenu žestoku debatu o mjeri koju mnogi kiritičari vide kao neefikasnu i čisto simboličnu
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2016. 11:42h

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je danas da odustaje od planova o izmjeni Ustava, koji su obuhvatali i odredbu kojom bi se omogućilo da se osuđenim teroristima oduzme francusko državljanstvo, nakon što se parlament nije saglasio u vezi sa tom mjerom.

"Djelovi opozicije se protive reviziji Ustava. Žalim zbog takvog stava. Odlučio sam da okončam tu debatu", izjavio je Oland poslije nedjeljnog sastanka kabineta, prenio je Rojters.

Odustajanje od plana o izmeni Ustava dovodi u neugodnu situaciju socijalističkog francuskog predsjednika, koji je plan svečano objavio u obraćanju parlamentu u Versaju samo tri dana nakon što su džihadisti ubili 130 ljudi u Parizu 13. novembra prošle godine, navodi britanska agencija.

Njegova inicijativa izazvala je podjele među poslanicima i pokrenula višemjesečenu žestoku debatu o mjeri koju mnogi kiritičari vide kao neefikasnu i čisto simboličnu.

Odbačen je i Olandov plan da u Ustav unese propise o vanrednom stanju.

Bonus video: