Britanac koji je pozirao sa otmičarem: To je sigurno najbolji selfi ikada

"Išli smo prema vratima dok se on odmicao prema kraju aviona. Onda smo potrčali i očekivali da će avion eksplodirati. Kad smo došli na sigurnu udaljenost smijali smo se od olakšanja", ispričao je Ben
7 komentar(a)
Ben Ins, Foto: Twitter
Ben Ins, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.03.2016. 09:29h

Putnik otetog egipatskog aviona, "iskoristio" je priliku da se slika sa otmičarem i potom tu sliku okači na društvene mreže.

Ben Ins (26) iz Velike Britanije smatrao je da nema šta da izgubi ako otmičara aviona, koji je bio opasan bombom, zamoli za fotografiju.

Ben Ins, koji živi u Aberdinu u Škotskoj, jedan je od posljednjih putnika koji je zadržan do kraja talačke krize. A kasnije je, kako piše Gardijan, objasnio svoj postupak: "Uradio sam to da bih izbliza vidio kakav ima eksploziv. Razmišljao sam, ako je bomba prava, u svakom slučaju nemam šta da izgubim", kazao je Ben, koji je bio jedan od taoca kojeg je otmičar Seif Eldin Mustafa držao do kraja talačke krize u avionu na kiparskom aerodromu u Larnaki, pa je spremno i s osmjehom pozirao uz otmičara za 'fotku' koja se ubrzo proširila društvenim mrežama.

Mustafa je u juče oteo avio kompanije Egypt Air na letu iz Aleksandrije za Kairo i natjerao pilota da sleti na Kipar gdje živi njegova bivša žena sa kojom je htio razgovarati. Pokazao je dobru volju i odmah pustio većinu putnika, a zadržao je Insa i još troje putnika i četiri člana posade. Otmičar je na sebi imao pojas s bombom za koju se kasnije pokazalo da je lažna.

"Ni sam nisam siguran zašto sam to učinio. Odustao sam od opreza dok sam pokušao ostati dobre volje usred takve nevolje" rekao je. Jedan od članova posade prevodio je Benov zahtjev Seifu koji je samo slegnuo ramenima i rekao 'ok'.

"Stao sam pored njega i nasmiješio se dok je stjuardesa slikala. To je sigurno najbolji selfi ikada" smatra Ben.

Kada je bolje pogledao napravu kojom je Mustafa bio opasan posumnjao je da nije prava, pa se vratio na svoje mjesto i odlučio da planira sljedeći potez.

Nakon što su sletjeli na Kipar Mustafa je iz aviona pustio žene i djecu, a kasnije i sve ostale osim posade i nekoliko stranaca. Ben kaže da otmičar nije bio pretjerano nervozan.

Na kraju je pustio sve taoce, a pilot se zaključao u kokpit i izašao kroz prozor .

"Išli smo prema vratima dok se on odmicao prema kraju aviona. Onda smo potrčali i očekivali da će avion eksplodirati. Kad smo došli na sigurnu udaljenost smijali smo se od olakšanja", ispričao je Ben.

Bonus video: