Ministri odbrane u Beču o izbjegličkoj krizi

Cilj skupa je dogovor o hitno delotvornim humanitarnim mjerama za podršku posebno pogođenih zemalja, kao i razgovor o mogućim rješenjima za zaštitu spoljne granice EU
0 komentar(a)
Izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2016. 07:03h

Ministri odbrane zemalja centralne i istočne Evrope, među kojima i sa Balkana, razgovaraće o izbjegličkoj krizi u četvrtak i petak u Beču.

Ministar odbrane Austrije Hans-Peter Doskocil pozvao je svoje kolege iz centralno-evropske odbrambene saradnje (CEDC) kako bi razmotrili oblike saradnje u savladavanju talasa izbjeglica.

Na skup su pozvani i ministri odbrane Srbije, Makedonije i Crne Gore, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Austrije.

Pored savjetovanja o izbjegličkoj krizi ministri treba da dogovore i intenziviranje prekogranične vojne pomoći u elementarnim nepogodama.

"Razvoj migrantskih i izbjegličkih talasa proteklih nedjelja su pokazali da rješenje na nivou EU mora biti sveobuhvatno i dugoročna. Iz humanitarnih razloga i u cilju zaštite granica moraju već sada biti preduzete mjere kako bi sudbina izbjeglica bila podnošljiva i opterećenje pojedinih država bilo smanjeno", ukazuje se u najavi.

Cilj skupa je dogovor o hitno djelotvornim humanitarnim mjerama za podršku posebno pogođenih zemalja, kao i razgovor o mogućim rješenjima za zaštitu spoljne granice EU.

Centralno evropska odbrambena saradnja uspostavljena je 2010.godine, i ona se sastoji od Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, a Poljska ima status posmatrača.

Predsjedavanje CEDC se mijenja godišnje, a trenutno predsjedava Austrija.

Bonus video: