Kineski predsjednik stigao u Prag, policija skida tibetanske zastave

Policija je uhapsila i jednog Čeha koji je pokušao da sa tibetenskom zastavom protrči pored hotela Hilton u koji se smjestio kineski predsjednik sa delegacijom
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2016. 14:01h

Predsjednik Kine Si Đinping doputovao je danas u Prag u trodnevnu posjetu Češkoj, prvu jednog predsjednika Kine u istoriji koju prate neviđene mjere bezbjednosti sa stotinama vojnika na ulicama da pomogne policiji koja, međutim, ima pune ruke posla samo sa skidanjem tibetanskih zastava kako ih kineski predsjednik ne bi vidio.

Svečana dekoracija u čast Si Đinpinga i niz kineskih i čeških zastava kilometrima od aerodroma duž Evropskog bulevara i ulica do predsjedničkog zamka Hradčani podsjetila je mnoge Pražane na prinudne masovne dočeke sovjetskih vođa prije plišane revolucije i od petka su zastave meta vandala i aktivista za ljudska prava.

Policija je danas u poslednjem trenutku pred prolazak kolone kineskog predsjednika skidala tibetanske zastave da ih predsjednik ne vidi i vraćala kineske, a policija je uhapsila 12 ljudi koji su zastave zamijenili.

Na Evropskom bulevaru potukla se grupa Kineza, koji su sa zastavama izašli da dočekaju svog predsjednika, sa Česima od kojih je jedan na leđima nosio tibetansku zastavu a Kinezi pokušali da mu je otmu i tuču je morala da prekine policija.

U znak protesta što predsjednik Češke Miloš Zeman ignoriše pitanje kršenja ljudskih prava a za kinesku televiziju je izjavio danas da Češka više ne podleže pritisku SAD i EU i ne pita nikoga za unutrašnje stvari u tuđoj zemlji, češki aktivisti postavili su na trasi kojom prolazi Si Đingping i veliki bilbord sa fotografijom pokojnog češkog predsjednika Vaclava Havela i tibetanskog Dalaj lame uz napis: "Ova gospoda su tu kod kuće".

Ispred bilborda postavila se grupica simpatizera kineskog predsjednika i velikim kineskom i češkom zastavom i transparentom dobrodošlice sakrila provokativni bilbord.

Policija je uhapsila i jednog Čeha koji je pokušao da sa tibetenskom zastavom protrči pored hotela Hilton u koji se smjestio kineski predsjednik sa delegacijom.

Si Đinpingu glavni program i razgovori sa svom četvoricom najviših čeških zvaničnika počinju u utorak a u srijedu se održava veliki češko-kineski privredni forum.

Od posjete tokom koje će biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu Češka očekuje u prvom talasu oko 1,6 milijarde eura ulaganja i vrijednosti budućih poslova.

Predsjednik Zeman je u razgovoru koji će u cjelini sutra objaviti češki nedjeljnik Tiden izjavio da će vrijednosti poslova i investicija biti daleko veća i da je na dobrom putu dogovor o izvozu automobila škoda u Kinu.

"Procjenjivao sam da će nakon prvog kineskog talasa investicija u Češku u vrijednosti od 370 miliona eura stići druga u visini od 1,6 milijarde eura. Sada kako gledam pripremane sporazume mislim da je pogrešno nisko procjenjeno. Nazire se mogućnost izvoza čeških automobila škoda u Kinu u narednih pet godina u vrijednosti od 2,2 milijarde eura", kazao je za Tiden Zeman.

Galerija

Bonus video: