Zeman: Češka se oslobodila pritisaka SAD i EU, moguće resetovanje odnosa s Kinom

"Kina i bivša vlada Češke imale su jako loše odnose. Naglašavam prethodna vlada, zato što je ta vlada bila veoma podložna pritsku SAD i EU. Sada smo ponovo nezavisna zemlja i formulišemo svoju spoljnu politiku, zasnovanu na našim vlastitim, nacionalnim interesima. Ne miješamo se u interese bilo koje druge zemlje", izjavio je Zeman
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.03.2016. 08:53h

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je uoči današnje posjete predsjednika Kine Si Đinpinga Pragu da je resetovanje odnosa Češke i Kine moguće zato što se Češka oslobodila pritisaka SAD i Evropske unije i više se nikome ne miješa u unutrašnje poslove.

"Kina i bivša vlada Češke imale su jako loše odnose. Naglašavam prethodna vlada, zato što je ta vlada bila veoma podložna pritsku SAD i EU. Sada smo ponovo nezavisna zemlja i formulišemo svoju spoljnu politiku, zasnovanu na našim vlastitim, nacionalnim interesima. Ne miješamo se u interese bilo koje druge zemlje", izjavio je Zeman u intervjuu kineskoj televiziji CCTV, prenijeli su danas češki mediji.

Si Đinping stiže popodne u trodnevnu, istorijski prvu posjetu Češkoj, uključujuću tu i period Čehoslovačke a glavni cilj je potvrđivanje strateškog partnerstva dvije zemlje nakon prošlogodišnjeg samita Kine i 16 zemalja srednje, istočne i južne Evrope.

Češka od posjete očekuje za početak poslove i ulaganja u vrijednosti od 1,6 milijardi eura a češki premijer Bohuslav Sobotka je u intervjuu kineskoj televiziji naveo da je format saradnje 16+1 postkomunističke Evrope sa Kinom vrlo važan i da je Češkoj stalo da bude njen motor.

"Protekle dvije godine posvetili smo produbljivanju odnosa sa Kinom i ti napori sada donose plodove", poručio je Sobotka.

Predsjednik Zeman priređuje Si Đinpignu veličanstven doček, međutim, mnogi Česi su ogorčeni jer ih dekoracija, recimo kilometri Evropskog bulevara od aerodroma do centra i zatim ulice do Hradčana ukrašene kineskim zastavama, kao i pompezni doček neprijatno podsjećaju na komunističko doba kada su ih vlasti istjerivale na ulice sa zastavicama da navodno radosno mašu stranim državnicima.

Jedan mladić odsjekao je početkom praznika demonstrativno dvije zastave sa Evropskog bulevara,u noći na nedjelju vandali su oko 50 kineskih zastava oštetili crnom bojom, a 6. opština Praga u inat će umjesto kineske zastave okačiti na jarbol tokom posjete zastavu nezavisnog Tibeta.

Aktivisti za ljudska prava još od prošle godine kritikuju predsjednika Zemana zbog proruskih stavova i zaboravljanja na kršenje ljudskih prava i u Kini i u Rusiji zarad poslova privrede.

Oni dočekuju kineskog predsjednika velikim bilbordom sa fotografijom vođe češke "plišane revolucije" i kasnije dugogodišnjeg predsjednika Češke Vaclava Havela sa tibetskim dalaj lamom koji je više puta bio Havelov i češki gost.

Na društvenim mrežama širi se i citat iz razgovora Miloša Zemana iz 1996. godine za "Lidove novini" kada je bio još samo vođa opozicione ljevice u kojem je kritikovao običaj Čeha da se priklanjaju velikim silama.

"Osnovni motiv za to što sam u politici jeste da spriječim da uspiju oni koji bi ako bi nam danas došli Kinezi, sjutra operisali oči da im budu kose, prekosjutra se zarazili žuticom da imaju ispravnu boju tena a dan nakon toga počeli bi da pišu u kadrovske upitnike da su još od djetinjstva obožavali pirinač", kazao je prije dvije decenije sadašnji predsjednik Češke.

Predsjednika Kine Si Đnpinga čekaju danas razgovori sa glavnim domaćinom, predsjednikom Zemanom u ljetnjikovcu čeških predsjednika, zamku Lani, u utorak glavni razgovori i potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu u zamku Hradčani u Pragu, susret sa premijerom Bohuslavom Sobotkom, predsjednicima oba doma češkog parlamenta i predstavnicima grada Praga, a u srijedu posjetu završava velikim kinesko - češkim poslovnim forumom.

Bonus video: