"BJEŽE OD ISTOG TERORA"

Evropska komisija: Ne krivite izbjeglice za napade u Briselu

"Postavljati se neprijateljski prema onima koji traže zaštitu značilo bi sijanje mržnje i podjele, a upravo to teroristi žele", rekao je Avramopoulos
1 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2016. 16:08h

Nema razloga da svoj bijes usmjerite na izbjeglice nakon terorističkih napada u Briselu, objavila je Evropska komisija (EK) u odgovoru na nekoliko izjava političara desnice koji zagovaraju oštriju migracionu politiku.

Među njima je poljska premijerka Beatla Šidlo koja je nakon terorističkog napada u Briselu rekla da Varašva više nije spremna da prihvati ranije dogovorenu kvotu od 7.500 tražilaca azila kao dio tereta izbjeglica koji se raspoređuju među članicama Evropske unije.

Međutim, evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je novinarima u Briselu da ne treba miješati dvije krize sa kojima je evropski blok suočen, a to su sigurnost i priliv migranata.

"Ti ljudi koji dolaze na naše obale bježe od istog tog terora koji je pogodio Evropu direktno u srce. Postavljati se neprijateljski prema onima koji traže zaštitu značilo bi sijanje mržnje i podjele, a upravo to teroristi žele", rekao je Avramopoulos.

Tako misli i komesar EU Kristalina Georgieva.

"Nastavićemo da budemo otvoreni i tolerantni, moramo razumjeti da vjerski ekstremisti ne govore u ime cijele vjerske zajednice i moramo razumjeti takođe da mnogi koji traže utočište u Evropi bježe od tih istih ekstremista koji ranjavaju nas ovdje u Briselu", rekla je Georgieva.

Avramopoulos je upozorio da vlade zemalja članica EU moraju da jačaju razmjenu obavještajnih podataka, suzbijaju krijumčarenje oružja i ukradenih dokumenata, jačatjukontrolu na spoljnim granicama Unije.

"Ako sada nije trenutak za to, onda ne znam kada je. Krajnje je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo sigurnošću", rekao je Avramopoulos.