Francuska traži oslobađanje Nađe Savčenko

"Pozivamo sve strane u okviru mirovnog procesa na istoku Ukrajine da oslobode sve zatvorenike, posebno Nađu Savčenko čije je zdravlje zabrinjavajuće"
82 pregleda 5 komentar(a)
Nađa Savčenko, Foto: Beta-AP
Nađa Savčenko, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.03.2016. 14:35h

Francuska je danas zatražila od Rusije da oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko, koja je osuđena na 22 godine zatvora zbog saučesništva u ubistvu dva ruska novinara na istoku Ukrajine, nakon šest meseci suđenja i pogoršanja odnosa između Rusije i Ukrajine.

"Pozivamo ruske vlasti da u potpunosti uzmu u obzir zabrinutost koja se pojavila zbog toka suđenja. U tom kontekstu pozivamo sve strane u okviru mirovnog procesa na istoku Ukrajine da oslobode sve zatvorenike, posebno Nađu Savčenko čije je zdravlje zabrinjavajuće", izjavio je portparol francuske diplomatije Romen Nadal.

Ukrajinka Savčenkova (34) osuđena je juče u sudu u Donjecku, ruskom gradiću kod granice s Ukrajinom, na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dva ruska novinara na istoku Ukrajine.

Savčenkova bila je dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, a optužena je da je odala koordinate za granatiranje u kojem je stradalo dvoje novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je bila vođena "političkom mržnjom". Ona je odbila sve navode optužnice kao i samu presudu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predložio je juče Rusiji posle izricanja kazne da joj u zamenu za Savčenkovu preda dva ruska vojnika.

Bonus video: