Kluni: Boriću se za Ismajilovu dok ne bude oslobođena

Ismajilova, renomirana istraživačka novinarka i stalna dopisnica RSE, uhapšena je u Bakuu u decembru 2014. godine pod optužbom za koju njene pristalice tvrde da je politički motivisana
201 pregleda 3 komentar(a)
Amal Kluni, Foto: Twitter
Amal Kluni, Foto: Twitter
Ažurirano: 21.03.2016. 12:20h

Svjetski poznata advokatica za ljudska prava, Amal Kluni, tvrdi da azerbejdžanske vlasti zlouporabljuju vlast da bi ućutkali kritičare režima, uključujući i pritvorenu novinarku Hadidžu Ismajilovu.

Kluni, koja zastupa Ismajilovu pred Europskim sudom za ljudska prava, takođe navodi da je slučaj protiv Ismajilove u potpunosti politički motiviran s ciljem da je se spriječi da nastavi svoju istragu o korupciji predsjednika Ilhama Alijeva i članova njegove familije.

"Vjerujem da je bitno zaštititi novinara u borbi protiv moćne države koja je prešla granicu. U pitanju je vlast koja zlouporabljuje svoju moć da bi ušutkala novinare kao što je Hadidža, kao i druge kritičare vladajućeg režima", rekla je Kluni za RSE.

"Bitno je boriti se za prava novinara koji govore svijetu šta se dešava u njihovim zemljama", navela je cijenjena advokatica.

Ismajilova, renomirana istraživačka novinarka i stalna dopisnica RSE, uhapšena je u Bakuu u decembru 2014. godine pod optužbom za koju njene pristalice tvrde da je politički motivisana.

U septembru je sud u Bakuu osudio Ismajilovu na sedam i po godina zatvora, potičući međunarodnu kritiku.

Kluni je u januaru potvrdila da će se pridružiti timu advokata Ismajilove, jačajući pravnu i javnu podršku Ismajilovoj.

U slučaju koji je podnijela Europskom sudu za ljudska prava, Kluni je rekla za RSE da ona i njen saradnik tvrde da nema osnovane sumnje da je Ismajilova počinila zločin za koji je optužena i da pritvor nije bio osnovan.

"Naprotiv, ovo je politički motiviran slučaj da bi se ograničila njena sloboda govora", rekla je.

"Hadidžin slučaj je simbol šireg napada na novinare i aktiviste za ljudska prava u Azerbejdžanu. Azerbejdžan je među zemljama sa najviše zatvorenih novinara na svijetu, a u pitanju je država članica Vijeća Europe, institucije čiji je cilj promovisanje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. To je nešto što nas mora zabrinjavati", istakla je Kluni.

Javno diskreditovanje

Pristalice Alijevog režima su u više navrata pokušali diskreditirati Ismajilovu, čak su objavili tajni nadzorni snimak.

Visoki vladini službenici su, takođe, napali Kluni tvrdeći da je jermenskog porijekla, što je veoma bitno javnosti u Azerbejdžanu. Dvije zemlje su u neprijateljskim odnosima već dvije decenije nakon završetka rata u azerbejdžanskoj regiji Nagorno-Karabah.

Kluni, koja ima britansko i libansko državljanstvo, odbacila je navode.

"Ne vidim kako me pripadnost bilo kojoj naciji može diskreditovati. Istina je da moje porijeklo nije jermensko, ali ne vidim zašto bi to bilo bitno", navela je Kluni, koja je bila uključena u nekoliko istaknutih slučajeva u svijetu, uključujući i odbranu kanadskog novinara Al-Jazeere i slučaj u kojem je predstavljala Jermeniju pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Jasno je da me činjenica da sam predstavljala Jermeniju ne čini Jermenkom ništa više što me predstavljanje Kambodže pred Međunarodnim sudom pravde učinilo Kambodžankom ili što me je savjetovanje grčke vlade učinilo Grkinjom", kazala je.

U međuvremenu, u napisanom pismu za RSE, Ismajilova, koja izdržava kaznu u zatvoru u Bakuu, je također osudila napade na Kluni.

"Odabrala sam Kluni jer je branila (novinare) i bila sam zadovoljna kvalitetom njene odbrane", napisala je Ismajilova u pismo poslanom 10. marta.

"Nisam pitala za njeno porijeklo, jer ljudi iz civilizovanih zemalja ne postavljaju takva pitanja. Njeno mišljenje ili stavovi o bilo kojoj naciji ili događajima iz prošlosti me ne interesuju, jer ja poštujem slobodu mišljenja", precizirala je pritvorena novinarka.

Amal Kluni je, također, potvrdila svoju uključenost u program promovisanja ljudskih prava i međukulturalnog prihvatanja u Jermeniji kroz fondaciju koju podržava njen suprug, glumac Džordž Kluni, još prije nego je prihvatila slučaj Ismajilove.

Hadidža Ismajilova je prihvatila inicijativu i navela je da je "promovisanje međukulturalnog razumijevanja neophodno u zemljama kao što je Jermenija, gdje su etnički sukobi doveli do mnogo krvavih događaja".

"Nastaviću se zalagati za njeno oslobađanje sve dok ne bude puštena na slobodu", poručila je Amal Kluni.

Bonus video: