Sud u Rusiji donio odluku: Nađa Savčenko je kriva za ubistvo ruskih novinara

Nađa Savčenko optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine
4 komentar(a)
Nađa Savčenko, Foto: Reuters
Nađa Savčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2016. 08:56h

Sud u Rusiji donio je presudu da je ukrajinska pilotkinja Nađa Savčenko (34) kriva za ubistvo dva ruska novinara na istoku Ukrajine, piše RT.

Savčenko se borila na strani ukrajinskih dobrovoljaca protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gdje je i zarobljena u junu 2014. godine, prenosi AP.

Savčenko je optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine. Ona je uhapšena u julu iste godine na ruskoj teritoriji.

Rusija tvrdi da je Savčenko bila osmatrač i da je dala koordinate za minobacacki napad u kojem su poginula dva novinara i nekoliko civila.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 23 godine zatvora.

Savčenkova je 3. marta stupila u štrajk glađu i žeđu u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa koji se održava u Donjecku, počela je da unosi tečnosti 10. marta, ali je rekla da neće jesti do izricanja presude.

Bonus video: