Kaznev: Islamskoj državi zadat snažan udarac

Cilj sastanka Savjeta odbrane bio je da se, poslije hapšenja Abdeslama i nekoliko njegovih saučesnika, procjene sprovedene operacije i borba protiv terorističkih mreža u Francuskoj i Evropi, rečeno je u okruženju šefa francuske države, prenose pariski mediji
1 komentar(a)
Bernar Kaznev, Foto: Reuters
Bernar Kaznev, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2016. 16:55h

U Parizu je danas održana hitna sjednica Savjeta odbrane, koju je sazvao francuski predsjednik Fransoa Oland poslije hapšenja glavnog osumnjičenog za novembarske napade u francuskoj prijestonici, a ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je izjavio da je Islamskoj državi (IS) nanijet snažan udarac.

Cilj sastanka Savjeta odbrane bio je da se, poslije hapšenja Abdeslama i nekoliko njegovih saučesnika, procjene sprovedene operacije i borba protiv terorističkih mreža u Francuskoj i Evropi, rečeno je u okruženju šefa francuske države, prenose pariski mediji.

Na sjednici, kojoj je predsjedavao Oland, učestvovali su premijer Manuel Vals, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane i pravde, kao i načelnik Generalštaba francuskih snaga Pjer de Vilije i šefovi glavnih francuskih bezbjednosnih službi.

Ministar Kaznev je, po završetku sjednice, ispred Jelisejske palate rekao novinarima da je "Islamskoj državi zadat snažan udarac".

Kako je naveo, istrage policijskih službi omogućile su da se neutrališe nekoliko osoba za koje je dokazano da su izuzetno opasne.

On je podvukao dobru saradnju između belgijskih i francuskih službi i efikasan rad istražitelja, izrazivši zahvalnost belgijskim vlastima za angažovanje.

"Pobijedićemo u ratu protiv terorizma ako djelujemo bez pauze", poručio je francuski ministar, ocijenivši da hapšenje Abdeslama predstavlja "podsticaj da se nastave nesmanjeni napori".

"Moramo održati budnost na nivou prijetnje i neprestano se prilagođavati prijetnji", rekao je Kaznev.

On je podsjetio da je u napadima izvedenim 13. novembra u Parizu sedam terorista ubijeno, dok ih je još troje neutralisano u pariskom predgrađu Sen-Deni šest dana kasnije, a jedan u utorak u Belgiji.

"Deset osoba je još u procesu ispitivanja, od kojih dvije u Francuskoj i osam u Belgiji, dok se za drugim pojedincima i dalje aktivno traga", precizirao je francuski ministar, dodavši da su od početka godine privedene 74 osobe povezane sa terorističkim aktivnostima.

Abdeslama je belgijsko tužilaštvo danas formalno optužilo za umješanost u terorističko ubijanje zajedno sa još jednim muškarcem koji je juče uhapšen sa njim.

Abdeslamov advokat je ranije danas rekao da će se njegov klijent usprotiviti ekstradiciji u Francusku.

Francuski predsjednik Oland poručio je juče da želi da Abdeslam bude izručen Francuskoj što prije.

U nizu terorističkih napada izvedenih u Parizu 13. novembra prošle godine ubijeno je 130 ljudi, a odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

Bonus video: