Demonstracije zbog izmjena zakona o radu

Policija je ispalila suzavac na demonstrante u Parizu, a tri osobe su uhapšene pošto su demonstracije izmakle kontroli, prenosi Rojters, dok francuski mediji navode da su dva policajca lakše ranjena
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 16:54h

Hiljade srednjoškolaca i studenata izašlo je danas na ulice francuskih gradova u znak protesta zbog predloženih reformi u oblasti rada, a tokom demonstracija je došlo do sukoba sa policijom, naročito u Parizu, Renu i Marseju.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante u Parizu, a tri osobe su uhapšene pošto su demonstracije izmakle kontroli, prenosi Rojters, dok francuski mediji navode da su dva policajca lakše ranjena.

Demonstranti su blokirali 115 srednjih škola širom zemlje, saopštilo je francusko Ministarstvo prosvjete, a zatvoreno je i više univerziteta, među kojima nekoliko u Parizu, Lionu i Bordou.

Među demonstrantima su i članovi nekih sindikata, Komunističke partije i Nove antikapitalističke partije.

Francuska socijalistička vlada pokušala je da ublaži gnijev zbog reformi u oblasti rada skromnim povećanjem plata zaposlenima u javnom sektoru, dok studenti već drugi dan u protekle dvije nedjelje protestuju zbog izmjena dosadašnjeg zakona o radu.

U pokušaju da ublaži tenzije sa sindikatima, vlada je saopštila da će ukinuti šestogodišnju mjeru zamrzavanja plata javnim službenicima, što košta 2.4 milijarde evra.

Studentske organizacije, međutim, traže da vlada odustane od cjelokupnih planova o izmjeni francuskog zakona o radu.

Vlada je prošle nedelje odbacila planove da ograniči visinu otpremnina za otpuštene radnike nakon što su 9. marta desetine hiljada studenata i članova sindikata protestovali zbog tih planova.

Vlada želi da obuzda stopu nezaposlenosti, koja iznosi 10 odsto, dok je nezaposlenost među mladima čak 25 odsto, ali kritičari smatraju da te mjere ugrožavaju otvaranje novih radnih mjesta, navodi AFP.

Reforme imaju za cilj da se "olabave" strogi francuski propisi o radu i da se učine otvorenim za pregovore u pojedinačkim kompanijama, što bi mogla biti značajna kulturološka promjena za tu zemlju, zaključuje Rojters.

Galerija

Bonus video: