PORUČIO MELONI DA SE "DRŽI DOJENJA"

Berluskoni: Posao gradonačelnika Rima nije za jednu majku

Salvini je danas opisao Bertolazove komentare kao "zastarjele", dok je italijanski premijer Mateo Renci istakao da "majka, naravno, može da bude gradonačelnik".
82 pregleda 1 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 13:51h

Italijanski biznismen i bivši premijer Silvio Berluskoni izazvao je danas bijes svojom izjavom da posao gradonačelnika Rima "nije za jednu majku", pri čemu je pružio podršku muškom kandidatu za to mjesto koji je svojoj trudnoj protivnici savjetovao da se "drži dojenja".

"Jedna majka ne može da se posveti tom strašnom poslu, a upravljanje Rimom danas jeste strašan posao koji iziskuje 14 sati dnevnog rada u kancelariji", rekao je Berluskoni, a prenosi AFP.

Kandidatkinja desnog centra za gradonačelnicu italijanske prijestonice Đorđa Meloni treba da se porodi ubrzo nakon izbora, u maju ili junu.

Medijski tajkun Berluskoni govorio je u znak podrške njenom protivkandidatu Gvidu Bertolazu, koji je juče rekao kako Melon ne bi mogla da "izađe na kraj sa smećem, saobraćajnim gužvama i pacovima u Rimu kada bude morala da kod kuće doji bebu".

Meloni mu je kratko i jasno odgovorila da ne želi raspravu, već da samo učtivo i ponosno kaže da se nada da će biti dobra majka "kao i sve žene koje, sa hiljadu problema i često u mnogo težim okolnostima uspijevaju da pomire profesionalne obaveze sa materinstvom".

Iza najnovijeg spora je borba za uticaj u italijanskoj desnici, u kojoj Berluskoni podržava Bertolaza, dok lider Severne lige Mateo Salvini podržava Meloni u izbornoj trci u kojoj desničari smatraju da mogu da pobjede, navodi francuska agencija.

Salvini je danas opisao Bertolazove komentare kao "zastarjele", dok je italijanski premijer Mateo Renci istakao da "majka, naravno, može da bude gradonačelnik".

Mnoge političarke su osudile Berluskonijeve i Bertolazove izjave kao simptome mačo kulture u italijanskoj politici, te je tako ministarka za ustavnu reformu Marija Elena Boski na Tviteru napisala:

"Kada će zatražiti od muškog kandidata da se povuče zato što nije fotogeničan, ili zato što treba da bude otac?".

Posljednji gradonačelnik Rima, Ignacio Marino iz lijevog centra, bio je primoran da podnese ostavku prošle godine nakon što je skandal oko troškova pojačao pritisak na njega zbog, kako mnogi smatraju, lošeg upravljanja prijestonicom.