Je li Frauke Petri prijetnja Angeli Merkel: U čemu su slične, a po čemu se razlikuju?

Dok je Merkelova predvidiva, Petri je provokativna, piše francuski portal Frans 24. Merkel je na čelu jedne etablirane partije već 26 godina, dok Petri kontroliše stranku koja postoji samo tri godine
62 pregleda 5 komentar(a)
Frauke Petri, Foto: Reuters
Frauke Petri, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2016. 15:32h

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel nastoji da odbrani svoju politiku, jedna od njenih najvećih prijetnji po nju je ambiciozna liderka desničarske Alternative za Njemačku (AFD) Frauke Petri.

Dvije političarke su nesumnjivo sasvim različite, ali Petri u nekim segmentima podsjeća na Merkelovu iz mlađih dana, ocjenjuje Frans 24.

Poput Merkelove, i Petrijeva je rodom iz istočne Njemačke i istakla se u prirodnim naukama.

I baš kao aktuelna kancelarka na početku svoje karijere, 40-godišnju Petri javnost doživljava kao odvažnu alternativu postojećem političkom establišmentu u Njemačkoj.

I to su sve sličnosti koje se mogu povući između njih dvije.

Dok je Merkelova predvidiva, Petri je provokativna, piše francuski portal. Merkel je na čelu jedne etablirane partije već 26 godina, dok Petri kontroliše stranku koja postoji samo tri godine.

I ono što je ključna razlika, to je njihov stav prema najaktuelnijem pitanju u Evropi i Njemačkoj: Merkel je otvorila vrata za više od milion izbjeglica, dok je Petri poručila da na migrante koji ilegalno uđu u zemlju treba, u slučaju nužde, i da se puca.

Petri je rođena 1975. u Drezdenu, a nakon ujedinjenja Njemačke preselila se sa porodicom u zapadni dio zemlje. Studirala je hemiju na univerzitetu Riding u Engleskoj i stekla doktorsku titulu na Univerzitu u Getingenu. Kasnije je osnovala privatnu kompaniju.

Na političku scenu stupila je 2013. godine kada je na osnivačkom kongresu AFD izabrana za jednog od tri portparola, a do 2015. je preuzela rukovodstvo stranke.

Ubrzo nakon toga, objavila je da se rastala od muža sa kojim ima četvoro djece, a sada je u vezi sa stranačkim kolegom Markusom Precelom, poslanikom u Evropskom parlamentu.

Na izborima u nedjelju u tri savezne pokrajine, vladajući demohrišćani Angele Merkel su poraženi u dvije, dok je antimigraciona desničarska AFD Petrijeve zabilježila istorijski uspjeh i ušla u parlamente u sve tri pokrajine.

Bonus video: