Ankara: Jedan od napadača žena, članica PKK

Prokurdska opoziciona partija HDP, koju Erdogan optužuje da je povezana sa PKK, osudila je napad u Ankari kao “divljački”
3 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2016. 09:24h

Jedan od napadača u bombaškom napadu u Ankari, prilikom kojeg je poginulo 37, a ranjeno preko 120 osoba je ženska osoba rođena 1992. godine.

Prema prvim rezultatima istrage, riječ je o djevojci koja se 2013. godine priključila Kurdistanskoj partiji rada (PKK).

Za sada neimenovana ženska osoba je bila nastanjena u Karsu, gradu koji se nalazi na istoku Turske.

Najmanje 37 osobe su stradale, a preko 120 je ranjeno juče u napadu automobilom bombom na prometnoj saobraćajnici u Ankari, u drugom takvom napadu u administrativnom srcu grada za manje od mjesec dana.

Eksplozija, koja se čula na udaljenosti od nekoliko kilometara, dogodila se na nekoliko stotina metara od zgrada ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, ustavnog suda i bivše kancelarije premijera.

Turski ministar zdravlja je sinoć kazao da su među žrtvama najmanje jedan ili dvojica napadača.

Policijski helikopteri su sinoć nadlijetali oblast dok se gusti dim uzdizao iznad centra grada.

Jedan visoki bezbjednosni zvaničnik kazao je za Rojters da dokazi ukazuju na to da je napad sprovela Radnička partija Kurdistana (PKK) ili neka sa njima povezana grupa, mada sinoć niko nije preuzeo odgovornost.

Vlada je PKK i kurdske ekstremiste u Siriji okrivila i za prethodni napad automobilom bombom koji se 17. februara dogodio svega nekoliko metara od sinoćnjeg i u kojem je poginulo 29 osoba, od čega većina vojnici. Taj napad se dogodio u blizini sjedišta turske vojske, parlamenta i drugih ključnih vladinih institucija.

Premijer Ahmet Davutoglu je sinoć održao vanredni sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova, šefom obavještajne službe i načelnicima policijskih i bezbjednosnih službi. Predsjednik Tajip Erdogan razgovarao je sinoć preko telefona sa ministrom unutrašnjih poslova Efkanom Alom, kazali su upućeni izvori.

Prokurdska opoziciona HDP, treća po veličini partija u parlamentu, koju Erdogan optužuje da je produžetak PKK, osudila je napad kao „divljački“.

Jedan sud u Ankari izdao je zabranu na pristup Fejsbuku, Tviteru i drugim sajtovima u Turskoj nakon što su fotografije sa mjesta napada objavljivane na društvenim mrežama, prenijeli su CNN Turk i NTV.

Bolnički izvori su sinoć kazali da je broj žrtava dostigao 34, a da je 125 osoba hospitalizovano, od čega je 19 u kritičnom stanju.

Državna televizija TRT objavila je da je auto eksplodirao na prometnoj saobraćajnici, udarivši u autobus koji je prevozio oko 20 ljudi blizu Geven parka i Kizilaj trga. U trenutku kada je došlo do eksplozije, u toj oblasti je bilo puno ljudi.

Jedan zvaničnik je kazao da je u napadu korišten automobil BMW koji je dovezen iz Viransehira, grada u većinski kurdskom jugoistoku.

Jedan visoki bezbjednosnik zvaničnik je kazao da se nakon eksplozije čula i pucnjava.

Turska, članica NATO-a, suočena je sa višestrukim prijetnjama. Kao dio koalicije na čelu sa SAD bori se protiv Islamske države u susjednoj Siriji i Iraku. Takođe se bori sa ekstremistima iz PKK na jugoistoku zemlje, gdje je dvoipogodišnje primirje okončano prošlog jula, što je dovelo do najvećeg nasilja od 1990-ih.

U svojoj oružanoj kampanji u Turskoj, PKK je uglavnom udarala direktno na bezbjednosne snage i tvrdi da joj meta nijesu civili. Ukoliko preuzme odgovornost za sinoćnji napad to bi značilo veliku promjenu taktike.

Jastrebovi slobodnog Kurdisatana (TAK), koje eksperti direktno povezuju sa PKK preuzeli su odgovornost za napad 17. februara, kada je meta bio vojni autobus na semaforu. TAK tvrdi da je odvojen od PKK.

Američka ambasada je 11. marta izdala upozorenje da ima podatke o mogućem napadu na zgrade vlade u Ankari, što je nekoliko kilometara od mjesta gdje se dogodio sinoćnji napad.

Ekstremisti ID sproveli su najmanje četiri bombaška napada u Turskoj od juna 2015, uključujući i samoubilački napad u kojem je stradalo 10 njemačkih turista u istorijskom srcu Istanbula u januaru. Lokalne džihadističke grupe i ljevičarski radikali takođe su u prošlosti sprovodili napade u Turskoj.

Galerija

Bonus video: