FAJLOVI KOJI SU PROCURJELI U JAVNOST

Među podacima o džihadistima i imena napadača iz Pariza

Njemačka je ranije danas saopštila da se može pretpostaviti da su fajlovi, koji su ukradeni od Islamske države i koji sadrže podatke o više hiljada pripadnika te organizacije, autentični
1 komentar(a)
Islamska država, Foto: Shutterstock
Islamska država, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 07:05h

Imena trojice napadača na pozorište Bataklan u Parizu nalaze se među hiljadama imena drugih džihadista u fajlovima  koji su nedavno procurjeli u javnost, prenose danas njemački mediji.

Među hiljadama informacija i podataka o džihadistima su i imena Sami Amimura, Fueda Mohameda Agada i Omara Ismaila Mostefaija koji su među organizatorima pariskih napada od prošle godine, prenosi AFP.

Njemačka je ranije danas saopštila da se može pretpostaviti da su fajlovi, koji su ukradeni od Islamske države i koji sadrže podatke o više hiljada pripadnika te organizacije, autentični.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi te informacije mogle da pomognu u sprečavanju daljih regrutovanja te ekstremističke grupe, prenio je BBC.

Fajlovi sadrže podatke o borcima Islamske države koji su regrutovani iz najmanje 51 zemlje.

Na njima se nalazi oko 22.000 imena, ali se smatra da su neka duplirana.

Britanska TV mreža Sky News dobila je te podatke od jednog razočaranog borca, koji je napustio Islamsku državu. On je novinaru u Turskoj predao memorijsku karticu koju je, navodno, ukrao od šefa Islamske države za unutrašnju bezbjednost.

Kako navode britanski mediji, pomoću tih dokumenata mogli bi da budu otkriveni teroristički napadi, koji su planirani u Evropi.

Preporučujemo za Vas