Merkelova i Cipras napadaju Balkan zbog zatvaranja rute

AFP navodi da je njen vicekancelar Zigmar Gabriel primetio da, iako su neki u Njemačkoj "krišom srećni što balkanske države obavljaju prljav posao za Njemačku", te akcije im po njemu neće pomoći u dugoročnom periodu
1 komentar(a)
Angela Merkel, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Angela Merkel, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2016. 12:58h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras napali balkanske zemlje zbog zatvaranja granica za migrante, uoči današnjeg EU sastanka na ministarskom nivou, prenosi AFP i dodaje da je Cipras upozorio da "EU nema budućnosti ako se ovako nastavi".

Merkelova je kazala da zatvaranje granica "nije ni održivo niti trajno" rješenje u suočavanju Evrope sa najvećom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata i da će Grčku ostaviti da snosi teret priliva migranata.

Prema ocjeni AFP, reakcije njemačke kancelarke i grčkog premijera naglašavaju duboke podjele unutar evropskog bloka, a uslijedile su kao odgovor na post na Twitteru predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji je na toj društvenoj mreži za odluku o zatvaranju balkanske rute naveo da "nije pitanje unilateralnih akcija, već zajedničke odluke 28 država članica EU".

"Zahvaljujem se zapadnobalkanskim zemljama na primjeni djela sveobuhvatne strategije EU u vezi sa migracionom krizom", napisao je Tusk.

Cipras je putem Twittera poručio da bi Tusk trebalo da "usredsredi napore na primjeni naših zajedničkih odluka, a ne da ohrabruje one koji ih ignorišu". Merkelova je priznala da će akcije zapadnobalkanskih zemalja Njemačkoj "očigledno donijeti manje izbjeglica", ali da one "Grčku stavljaju u veoma tešku situaciju".

AFP navodi da je njen vicekancelar Zigmar Gabriel primetio da, iako su neki u Njemačkoj "krišom srećni što balkanske države obavljaju prljav posao za Njemačku", te akcije im po njemu neće pomoći u dugoročnom periodu.

Turski ministar za EU poslove Volkan Bozkir tvrdi da se dogovor Turske i EU o vraćanju migranata ne može primjeniti na izbjeglice koje se već nalaze na grčkim ostrvima, već važi za one koji dođu nakon stupanja sporazuma na snagu, navela je agencija Anadolija, a prenio Rojters.

Bonus video: