Nađa Savčenko pije vodu, ali i dalje štrajkuje glađu

Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine
0 komentar(a)
Nađa Savčenko, Foto: Beta-AP
Nađa Savčenko, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2016. 11:16h

Ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko počela je danas da pije vodu, ali i dalje štrajkuje glađu, saopštio je danas jedna od njenih advokata.

Savčenko, kojoj prijeti 23 godine zatvora zbog ubistva dva novinara na istoku Ukrajine, "prekinula je štrajk žeđu ali nastavlja štrajk glađu", rekao je njen branilac Mark Fejgin.

Prema njegovim riječima, Savčenko će nastaviti štrajk glađu do donošenja presude koja se očekuje 21. ili 22. marta.

Ona je 3. marta stupila u štrajk glađu i žeđu u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa koji se održava u ruskom gradu Donjeck u blizini granice sa Ukrajinom

Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine.

Mogerini: Moskva da oslobodi Nađu Savčenko

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pozvala je Moskvu da "odmah i bezuslovno" oslobodi ukrajinskog pilota Nađu Savčenko koja je stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog pritvora i suđenja u Rusiji.

"Ovo više nije samo sudski ili politički slučaj: sada se radi o ljudskom saosjećanju", navela je Mogerini u saopštenju, dodajući da bi oslobađanje Savčenkove bilo u skladu sa ruskim obavezama preuzetim na osnovu sporazuma iz Minska sa ciljem da se okonča konflikt u Ukrajini koji podrazumjeva i oslobađanje svih zatvorenika i talaca, prenosi AFP.

Kijev je u srijedu zatražio hitno oslobađanje ukrajinskog pilota Nađe Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umješanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

"Zahtjevamo da ruska strana odmah oslobodi Nađu Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja", navela je na svom Twitter nalogu portparolka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Marijana Betsa.

Savčenko je u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štrajkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, prenio je AFP.

"Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedjelju dana za izricanje presude", rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u srijedu telefonom sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom o slučaju Nadežde Savčenko.

Lavrov je Klimkinu rekao da je Rusija bila spremna da ukrajinskim lekarima dozvoli pristup Nadeždi Savčenko, ali da zbog njenog ponašanja u sudu posjeta nije moguća, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Porošenko Rusiji nudi razmjenu zatvorenika za Nađu Savčenko

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ponudio je Rusiji razmjenu zatvorenika za ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi zbog ubistva dva novinara na istoku Ukrajine.

"Ako me pitate da li je moguća razmjena, odgovoriću prvi put da jeste jer mogu da koristim svoje ustavno pravo", rekao je Porošenko u srijedu uveče u Ankari poslije sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Porošenko je rekao da će Ukrajina pokrenuti sve mjere, među kojima je i razmjena zatvorenika, kako bi Nadja Savčenko bila vraćena u zemlju.

Nađa Savčenko, koja je 3. marta stupila u štrajk glađu i žeđu u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa, izjavila je u srijedu u nastavku suđenja u Rusiji da ne odustaje od štrajka.

"Nastavljam štrajk glađu i žeđu", izjavila je ona u sudu u Donjecku, ruskom gradu blizu granice sa Ukrajinom i dodala u završnoj riječi da njeno suđenje predstavlja "farsu marioneta iz Kremlja".

Nađa Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine.

Sudija je rekao da se presuda vojnom pilotu očekuje 22. ili 23. marta a tužilaštvo je ranije zatražilo 23 godine zatvora.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Nađu Savčenko. Ona je, u vrijeme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilaštvo je navelo da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen prije nego što je izabrana.

Bonus video: