Savčenko: Nastavljam štrajk glađu i žeđu

Nađa Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine
4 komentar(a)
Nađa Savčenko, Foto: Beta-AP
Nađa Savčenko, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.03.2016. 13:01h

Ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko koja je 3. marta stupila u štrajk glađu i žeđu u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa, izjavila je danas u nastavku suđenja u Rusiji da ne odustaje od tog štrajka, javile su svjetske agencije.

"Nastavljam štrajk glađu i žeđu", izjavila je ona u sudu u Donjecku, ruskom gradiću blizu granice sa Ukrajinom.

Nađa Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine.

Sudija je danas rekao da se presuda vojnom pilotu očekuje 22. ili 23. marta a tužilaštvo je ranije zatražilo 23 godine zatvora.

Ukrajinske vlasti su danas odmah na početku suđenja ponovo reagovale zahtijevajući njeno hitno oslobađanje.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Savčenkovu. Ona je, u vrijeme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilaštvo je navelo da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen prije nego što je izabrana.

Pet zemalja članica Evropske unije (EU) uputiće apel Uniji da se sankcionišu svi koji su umiješani u proces protiv Savčenko, izjavio je danas šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus.

Ovaj zahtjev potpisali su, pored Linkevičijusa, i njegove kolege iz Velike Britanije, Poljske, Rumunije i Švedske, i on bi ove nedjelje trebalo da se nađe pred šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Svi koji su direktno umiješani u ovu namještenu aferu moraju snositi posledice, jer je očigledno da protesti, pisma i saopštenja nisu doneli rezultate'', izjavio je Linkevičijus agenciji Frans pres.

Sankcije bi trebalo da obuhvate uskraćivanje evropskih viza i zamrzavanje imovine osobama koje se nalaze na "listi Savčenko".

Bonus video: