Hiljade protestovale na ulicama Bratislave: "Bela ćao" i fašizam u Slovačkoj neće proći

Protest je za samo jedan dan organizovan preko društvenih mreža, kada je prebrajanje većine glasova sa izbora održanih u subotu potvrdilo da će ekstremistička radikalna Narodna stranka naša Slovačka predsjednika Regiona Banske Bistrice, Marjana Kotlebe u novom sazivu parlamenta dobiti čak 14 poslanika
69 pregleda 1 komentar(a)
Bratislava, Foto: Twitter
Bratislava, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.03.2016. 19:57h

Na ulice Bratislave izašle su večeras hiljade Slovaka pod zastavama sa precrtanim kukastim krstom, uz transparente "STOP fašizmu", pjevajući slavnu italijansku pjesmu "Bela ćao" i druge partizanske, da protestuju zbog toga što su nakon izbora u subotu u novom sazivu Narodne skupštine zasjeli i ekstremisti i neonacisti Marijana Kotlebe.

Bez govora i obraćanja političara, samo uz pjesmu, podginute pesnice i jasne poruke na transparentima da fašizam u Slovačkoj neće proći, povorka od preko 3.000 ljudu prema procjenama medija, čitave porodice, majke sa bebama u kolicima, mladi, penzioneri prolazi mirno centrom Bratislave.

Protest je za samo jedan dan organizovan preko društvenih mreža, kada je prebrajanje većine glasova sa izbora održanih u subotu potvrdilo da će ekstremistička radikalna Narodna stranka naša Slovačka predsjednika Regiona Banske Bistrice, Marjana Kotlebe u novom sazivu parlamenta dobiti čak 14 poslanika.

Već u nedjelju se ispred slovačke ambasade u Briselu pojavio transparent sa napisom: "Da znate, Slovaci su glasali za naciste".

Za većinu Slovaka već je neprijatno iznenađenje bilo to kada je Kotleba, nekadašnji lider zabranjenog Slovačkog zajedništva izabran 2013. godine na lokalnim izborima za predsjednika Regiona Banske Bistrice, ali ulazak u parlament i činjenica da je za neonaciste glasalo čak 22 odsto mladih koji su prvi put izašli na ove izbore predstavlja pravi šok.

"Doživjeli smo dan da ljudi u parlament izaberu fašiste. Djedovi koji su ratovali za našu slobodu prevrću se u grobu. Fašizam nikada neće pobijediti. Nećemo to dozvoliti", poručili su na Fejsbuku organizatori marša Antifašističke mobilizacije - Nikada nećete proći.

Fondacija Otovrenog društva pridružila se protestu i od danas organuzuje Nedjelju šetnje: umjetnošću o fašizmu prošlosti i rasizmu današnjice.

Ispod prozora Kotlebine kancelarije u Banskoj Bistrici večeras je oko 150 demonstranata, uglavnom mladih zapalilo na trgu svijeće tolerancije a među transparentima koje su donijeli pažnju je privukao običan veliki karton sa porukom : "Zbogom, zdravi razume".

"Kotlebina stranka to su fašisti, kakve mi hvala Bogu nemamo. Neka me tuže", poručio je i predsjednik susjedne Češke, Miloš Zeman.

Na današnje i sjutrašnje konsultacije o novoj vladi u pat situaciji kada je u parlamentu osam stranaka a pobjednik izbora, vladajuće socijaldemokrate premijera Roberta Fica ne mogu da nađu dovoljno partnera za stabilniju koaliciju a teško da može i posvađana desnica, predsjednik Slovačke Andrej Kiska demonstrativno nije pozvao Kotlebu.

Bojkotuju ga i svi lideri stranaka koje su ušle u parlament a bilo kakva makar i prećutna saradnja sa njim neprihvatljiva je čak i za nacionaliste iz Slovačke narodne stranke.

Za takav uspon radikalnih političkih ekstremista koji veličaju klero-fašisitčku marionetsku Slovačku Nezavisnu Državu Jozefa Tisa iz vremena Drugog svjetskog rata, oblače svoje aktiviste u uniforme poput zloglasnih ratnih Hlinkinih gardista, pozdravljaju se slovačkim fašističkim pozdravom i sa "Dobar vam beli dan" po ocjeni sociologa krive su djelimično i slovačke političke stranke koje su u predizbornoj kampanji dale legitimitet govoru mržnje i rasizmu i ksenofobiji povodom izbjegličke krize.

Bonus video: