Slovačka: Fico najavio formiranje nove vlade

Ukoliko Fico ne uspije da formira vladu, grupa stanaka desnog centra mogla bi da formira "anti-Fico" koaliciju, procjenjuje Rojters
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2016. 09:59h

Slovačka ljevičarska partija Smjer pokušaće da formira novu vladu nakon što je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nije uspjela da obezbjedi apsolutnu većinu u parlamentu, izjavio je danas lider te stranke i slovački premijer Robert Fico.

Fico je osvojio 28,7 odsto glasova, što je znatno više od ostalih, ali manje od oko 35 odsto glasova koliko su ankete javnog mnjenja predviđale da će osvojiti, pokazali su rezultati 91 odsto prebrojanih glasova.

Najmanje osam partija imaće mjesto u parlamentu, pokazuju rezultati, prenosi AFP.

Fico je rekao da će biti potrebno vrijeme za izgradnju nove kolacije u veoma podijeljenom parlamentu i da će to biti teško s obrzirom na, kako je istakao, "veoma komplikovane" rezultate izbora.

Ukoliko Fico ne uspije da formira vladu, grupa stanaka desnog centra mogla bi da formira "anti-Fico" koaliciju, procjenjuje Rojters.

Britanska agencija ocjenjuje da bi svaka koalicija desnog centra težila da uključi liberalnu partiju "Sloboda i Solidarnost", koja je osvojila je 11,5 odsto glasova.

Građani Slovačke glasali su u subotu na parlamentarnim izborima, a prema procjenama analitičara, očekivalo se da bi većinu glasova trebalo da osvoji premijerova stranka Smjer.

Ankete su i uoči izbora pokazivale da će Smjer ipak izgubiti parlamentarnu većinu, usled toga što je ta stranka izgubila dio podrške građana nakon korupcionaških skandala i protesta prosvetnih i zdravstvenih radnika zbog niskih plata.

Budući da će Slovačka u julu preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, ishod izbora u toj zemlji pomno je praćen i u Briselu.

Fico, koji je odbacio multikulturalizam nazvavši ga fikcijom, istakao je da nikad neće prihvatiti kvote EU za raspoređivanje izbjeglica koji su u velikom broju stigli u Grčku i Italiju iz Sirije i drugih zemalja.

Bonus video: