Merkelovu napala i sopstvena stranka: Migranti nisu integrisani, bili smo naivni

Štajger se zauzeo za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama njemačkog tržišta rada
712 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Krilo vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) zaduženo za ekonomska pitanja smatra da većina izbjeglica koje su nakon 2015. došle u Njemačku nisu integrisane u dovoljnoj mjeri, prenose njemački mediji.

"Slogan Angele Merkel iz 2015. 'Uspjeemo' se nažalost do danas nije ispunio. Moram upozoriti da ne bismo ponovo pali u fazu naivnosti u kojoj smo se tada nalazili", rekao je u razgovoru za novinsku agenciju dpa glavni sekretar Ekonomskog savjeta CDU Volfgang Štajger.

On je opovrgnuo nedavni istup predsjednika Saveza njemačkih poslodavaca Inga Kramera koji je utvrdio da je većina izbjeglica dobro integrisana u njemačko tržište rada, čime je slogan kancelarke Merkel ispunjen.

"Ako želimo reći cijelu istinu, moramo reći i to da od 2015. imamo milion novih primalaca socijalne pomoći", rekao je Štajger. Ona je utvrdio kako je "sreća" što je istovremeno pao broj domaćih primalaca socijalne pomoći pa se porast zbog useljenika nije u toj mjeri osjećao. Očito naš dobar socijalni sistemprivlači izbjeglice iz čitavog svijeta", kazao je Štajger u razgovoru za dpa.

Štajger se zauzeo za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama njemačkog tržišta rada, prenosi Hina.

"Potrebni su nam pravi stručnjaci"

"Nama su potrebni pravi stručnjaci a ne nekvalifikovani radnici koji će pri sljedećem slabljenju privrednog rasta, što nas nažalost uskoro očekuje, izgubiti posao i koje onda moramo trajno finansijski podržavati", istakao je.

Štajger je upozorio i na rastuće nezadovoljstvo i gubitak povjerenja građana u državne institucije zbog porasta "posebne vrste kriminala" povezanog s useljavanjem i nemogućnosti države da iz zemlje izbaci one koji su se ogriješili o zakon.

"Poruka mora glasiti: Njemačka bira ljude koji smiju useliti na temelju kvalifikacija ili iz humanitarnih razloga", poručio je Štajger.

Odluka Angele Merkel iz 2015. da otvori granice za stotine hiljada izbjeglica još je uvijek sporna ne samo na "desnom kraju" društva nego i unutar same demohrišćanske Unije CDU/CSU, a izbjeglička tematika je indirektno uticala i na smjenu na vrhu CDU i odlazak Merkel s mjesta predsjednice stranke prije mjesec dana.

Bonus video: